Prijzen plantuien onder druk door beperkte vraag

30-07-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De notering voor plantuien af land daalde maandag 27 juli met € 1,50 naar € 14 tot € 18 per 100 kilo.

De uienprijzen staan iets onder druk, omdat er te weinig vraag is om het aanbod weg te halen. Dat is terug te zien in de notering voor plantuien af land van begin deze week op de telersbeurs in Goes. Deze notering daalde maandag 27 juli met € 1,50 naar € 14 tot € 18 per 100 kilo. De baalprijzen staan ook onder druk en liggen deze week gemiddeld rond € 22 per 100 kilo.

Senegal nog niet open voor uien

Het is nog steeds rustig in de handel, ook al wordt iets meer afgezet dan vorige week. Het gaat niet om grote volumes. De belangrijkste afnemers zijn enkele West-Afrikaanse landen, Europa en het Caribisch gebied, maar Senegal houdt de grens nog dicht. Verschillende exporteurs verwachten dat medio augustus of de laatste week van augustus de grens wordt geopend voor importuien. Er wordt deze week dan ook al voorzichtig geladen voor Senegal om op tijd uien op de kade te hebben staan.

De verwachting is dat na volgende week maandag, als het offerfeest is afgelopen, het agentschap Agence de Régulation des Marchés (ARM) een beslissing gaat nemen over de opening van de grens.

Nog geen uien naar Polen en Brazilië

Vorig seizoen kwamen Polen en Brazilië aan het begin van het seizoen al aan de markt. Dit seizoen zijn er nog geen uien afgezet. Beide landen hebben uiteindelijk een flinke hoeveelheid uien afgenomen. Verder houdt Panama nog steeds de grens gesloten voor Nederlandse importuien.

Prognose: lichte prijsdruk door oogst.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer