Prijzen slachtkoeien blijven gelijk in Leeuwarden

Op de veemarkt in Leeuwarden werden woensdag 470 koeien aangevoerd, dat zijn er 56 meer dan de week ervoor.

Ondanks een groter aanbod verliep de markt rustig, met gelijke prijzen. Een koe van O-kwaliteit noteerde tussen € 2,55 en € 2,80. Handelaren vinden het beeld passend bij de huidige situatie. De slachterijen kunnen het royale aanbod goed verwerken.

Tegenvallende vraag vanuit horeca

De vraag naar luxe onderdelen heeft wel te lijden van een tegenvallende vraag vanuit de horeca, door de onzekerheid en angst die bij consumenten heerst. Het najaar is traditioneel minder voor rundvlees, mede door het aanbreken van het wildseizoen.

Vraag vanuit retail beter

De vraag naar het goedkopere voorvlees is helemaal niet zo slecht. Hamburgers, tartaar en gehakt vinden vlot hun weg naar de retail. Zware worstkoeien passen op dit moment niet goed in dat plaatje. Magere dieren krijgen nu de voorkeur bij slachterijen.

De komende weken houdt het royale aanbod aan, is de verwachting van handelaren. Melkveehouders moeten nog veel zeilen bijzetten om in de tred met de fosfaatplanning te blijven lopen, door vee af te stoten. Zodra deze aanbodsprop weg is, zit er voor de slachtkoeien wel weer een prijsstijging in.
Prognose: Prijzen zware koeien onder druk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.