Prijzen slachtkoeien lager in Bunnik

De prijzen voor de magere slachtkoeien zakken met 5 cent. Ondanks een kleinere aanvoer, verliep de handel zeer rustig.

Op veemarkt Bunnik werden maandagmorgen 69 slachtkoeien aangevoerd. Ten opzichte van de marktdag ervoor zijn dat er 18 minder. Toch werden de noteringen van de magere slachtkoeien met 5 cent naar beneden bijgesteld.

Prijsverschil met jaar terug loopt op

Een koe van O-kwaliteit bracht tussen € 2,25 en € 2,65 per kilo op. Het prijsverschil met vorig jaar loopt hiermee al op tot 35 cent per kilo. Het algehele aanbod van koeien is groter dan de vraag op het moment aan kan. Ondanks dat horecagelegenheden open zijn, neemt de vraag vanuit die kant naar luxe vleesdelen fors af. De angst voor besmetting vanuit consumenten en de onzekerheid over de gevolgen van de recente corona-uitbraken, zorgen voor die kleinere vraag.

De afzet van de goedkopere vleesonderdelen naar de supermarkten loopt wel goed door. Maar dit kan de prijsdaling van het luxevlees niet voorkomen.

Nog veel aanbod melkkoeien

Slachterijen hebben vorige week hun prijzen moeten verlagen. Handelaren zien dat melkveehouders nog steeds druk bezig zijn hun fosfaatplanning op orde te krijgen. Gezien de financiële situatie grijpen ondernemers eerder naar afstoten van koeien, dan naar het aankopen van fosfaatrechten. Zolang dat extra aanbod blijft komen, is er prijsdruk op de slachtkoeien.
Prognose: aanhoudende prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.