Prijzen slachtkoeien omhoog door krap aanbod

18-11-2021 | |
Slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude
Slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude

De situatie op de slachtkoeienmarkt blijft krap en de prijzen laten een verdere stijging zien.

Ook op de veemarkt in Leeuwarden was de handel goed en werden de 379 slachtdieren vlot verkocht, 29 meer dan een week eerder. De O-kwaliteit koeien werden 5 cent hoger genoteerd. Deze staan nu tussen de € 3,45 en € 3,85 per kilo geslacht gewicht genoteerd. De prijzen voor P-koeien zijn ook met 5 cent naar boven gecorrigeerd tot tussen € 3,10 en € 3,45 per kilo.

Krapte in rundvlees blijft

In de vleeshandel zijn wat geluiden te horen dat het rundvlees aan het prijsmaximum begint te geraken. Of dit echt de slachtkoeienprijzen naar beneden krijgt, moet echter nog blijken. De feestdagen komen eraan en bij een gelijk aanbod wordt het voor slachterijen heel moeilijk om voldoende luxe vleesonderdelen in voorraad te hebben. De krapte in het aanbod blijft heersen door een kleinere melkproductie op de bedrijven, waardoor melkkoeien langer blijven lopen.

In de afzet van rundvlees merkt men relatief weinig van corona. Als de horeca minder kan verkopen door sluiting, springt de retail snel in dit gat door het vlees in de schappen te leggen. Het blijft daarom ook de komende week een krappe markt, met minimaal stabiele prijzen.

Prognose: stabiele tot mogelijk duurdere prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer