Prijzen Thoolse aardappelveiling lager dan verwacht

31-05 | |
De eerste tafelaardappelen zijn op 31 mei voor de Thoolse veilingklok verschenen. De prijzen vielen door de forse aanvoer een beetje tegen. - Foto: Anton Dingemanse
De eerste tafelaardappelen zijn op 31 mei voor de Thoolse veilingklok verschenen. De prijzen vielen door de forse aanvoer een beetje tegen. - Foto: Anton Dingemanse

De eerste prijzen die op het bord van de Alvantho-veiling van Thoolse tafelaardappelen verschenen, waren lager dan verwacht.

De eerste veildag (31 mei) van Thoolse tafelaardappelen op de Alvantho-veiling begon dit jaar een week eerder dan vorig jaar (8 juni 2021). De veiling was zowel fysiek als digitaal te volgen. Er zaten enkele tientallen handelaren, telers en geïnteresseerden in de zaal. De livestream kon worden gevolgd via Alvantho.nl.

Flinke aanvoer

Directeur van de veiling, David Hage, geeft aan dat met 70 ton een flinke aanvoer is binnengekomen. Vorig jaar was dat 47 ton op de eerste veildag. “Twee weken geleden konden we geen aardappel vinden, maar na de regen van vorige week was er ineens veel aanvoer.”

Inkopers gingen ervan uit dat na het pinksterweekend zou worden gestart met veilen en hebben daarvoor voorraad, geeft Hage aan. Dat is ten koste gegaan van de prijs.

Prijzen lager dan verwacht

De eerste prijzen die op het bord verschenen, waren lager dan verwacht. Eerste Doré-aardappelen zijn tussen € 85 tot € 90 per 100 kilo weggegaan. Vorig jaar was de startnotering voor Dorés € 75 tot € 95 per 100 kilo. Een groot verschil met dit jaar is dat de kosten, zoals brandstof als energie, het afgelopen jaar explosief zijn gestegen. De startnotering ligt wel hoger vergeleken met het vijfjarengemiddelde van bijna € 84.

De Dorés zijn nog aan de fijne kant. Advies naar telers is dan ook, doe deze week rustig aan met het rooien. Ze mogen best nog een beetje groeien en vanaf volgende week verwacht Hage een betere afzet te kunnen genereren.

Voor de eerste Frieslanders is zo’n € 65 tot € 68 per 100 kilo betaald. Dat was vorig jaar € 76 tot € 83.

Aardappelen goed gegroeid

Het planten vond dit seizoen onder goede omstandigheden plaats. In maart gingen de meeste tafelaardappelen de grond in. April was schraal en koud en in mei viel uiteindelijk neerslag. Hierdoor zijn de aardappelen op het eind goed bijgegroeid.

Eerste kistje

Onder de klok stond het eerste kistje dat werd geveild op de veiling van Alvantho. Aardappelgroothandel Jansen-Dongen uit Tilburg heeft € 1.450 geboden voor het kistje. Het bedrag wordt aangevuld door de veiling, zodat een bedrag van € 2.000 wordt geschonken aan het MS Fonds.

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Er kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. De veiling en Jansen Dongen willen graag een bijdrage leveren aan onderzoek naar en behandeling van MS.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer