Prijzen uien op hoog niveau, zorgen over opbrengsten en droogte

04-08 | |
Zaaiuien bij de oogst. - Foto: Henk Riswick
Zaaiuien bij de oogst. - Foto: Henk Riswick

De beurs in Emmeloord start voor zaaiuien uitgegroeid af land met € 20 tot € 22 per 100 kilo voor zowel 30% grof als 60% grof. Sinds 2018 is niet meer op dit niveau van start gegaan.

De uienprijzen liggen op een hoog niveau, maar er zijn best wat zorgen in de markt over het droge weer en de opbrengsten. Er zijn gewassen die er redelijk goed bijstaan, maar ook gewassen die kleuren en tekenen van boven.

Plantuien

De plantuien zijn wel redelijk de droogte door gekomen, omdat voor de aanhoudende droogte de groei er prima in zat. Telers proberen waar kan en mag de uienpercelen te beregenen, veelal ’s nachts. Maar niet overal mag het oppervlaktewater worden gebruikt. Hierdoor wordt meer trips in de uien verwacht.

Augustus is de groeimaand maar het is de verwachting dat kilo’s worden ingeleverd, want de eerste zaaiuien strijken al. Ook zijn er zorgen dat de uien, waar het aantal planten optimaal zijn, fijner uitvallen.

Hoge beregeningskosten

Aan de ene kant verkopen de telers makkelijk af land hun uien voor € 22, omdat ze dan niet met droogkosten komen te zitten. De kosten voor het beregenen zijn al hoger door de gestegen dieselprijs. Aan de andere kant zijn er telers die vast in het zadel zitten en wachten op hogere prijzen.

De vraag naar uien voor de afzet is deze week redelijk gelijk gebleven vergeleken met vorige week. Aan de inkoopzijde worden bepaalde hoeveelheden zeker gesteld. Ook bij verwerkers zijn de verwachtingen wel positief, maar het blijft afwachten hoe de afzet daadwerkelijk gaat lopen. Het lijkt erop dat medio augustus een bulkschip met bestemming Senegal wordt geladen.

Doordat het conventionele transport een stuk duurder is dan vorig jaar zorgt dat voor een remmende werking. Exporteurs zijn toch eerder iets afwachtend. Het alternatief is uien in containers naar Afrika sturen, maar die zijn ook niet zomaar voor handen.

Prognose: stijgende uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer