Doorgaan naar artikel

Prijzen vleeskalveren zakken

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Prijzen van rosévleeskalveren zakten afgelopen week voor de tweede week op een rij, nu met 3 cent per kilo geslacht gewicht. Daardoor noteren jongrosés gemiddeld € 5,13 per kilo en oudrosés € 5,15 per kilo, exclusief btw.

Het kost veel moeite om jong-rosévlees te vermarkten en er zijn met name voor goedkopere onderdelen prijsconcessies nodig. In het segment van de oudrosévleeskalveren is voldoende rundvlees te koop, waarvan prijzen ook al even onder druk staan. Dat, in combinatie met een ruim aanbod slachtrijpe kalveren, zorgt voor prijsdruk. De lagere prijzen bij rosévleeskalveren hebben ook gevolgen voor de markt van de starters, ondanks dat de kostprijs hoog is. Na enkele prijsverhogingen blijft de gemiddelde notering gelijk op € 365 per kalf, af stal.

Markt blankvleeskalveren ook moeizamer

De notering van de blankvleeskalveren laat eveneens een veer. Met een gemiddeld niveau van € 5,70 per kilo geslacht gewicht (exclusief btw) daalt de prijs met 6 cent. In totaal is de prijs nu met 10 cent per kilo gedaald. Al enkele weken staan de vleesverkopen onder druk en zijn voor een deel van de onderdelen prijsconcessies nodig. In de hele markt van de blankvleeskalveren heerst een negatiever sentiment dan in de afgelopen maanden. Toch ligt de prijs nog altijd ruim 30 cent per kilo boven het niveau van vorig jaar rond deze tijd, terwijl de kostprijs een stuk lager is.

Ondanks de mindere periode is de algemene verwachting dat er geen sprake zal zijn van een prijsval. De slachtrijpe kalveren zijn nog altijd relatief jong, dus is er nog ruimte om druk te verminderen in de vleesketen. Bovendien verwachten de slachterijen betere vleesverkopen richting Pinksteren, en mogelijk gaat beter lenteweer in Noordwest-Europa eveneens een positieve impuls geven.

Prognose: druk op noteringen.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin