Prijzen vleeskuikens in de lift door beperkt aanbod

De vleeskuikenprijzen blijven uit het dal kruipen. Ook in het nieuwe jaar gaat de trend van geleidelijke prijsstijging door.

Deze week stegen de noteringen van Jan van Ee en Clazing 2 cent. Volgende week laat Clazing zijn notering op de daarmee bereikte € 0,73 per kilo staan. De VCN boekte deze week een cent bij en kwam daarmee op € 0,715 per kilo.

Ook Barneveldse notering omhoog

Ook de Barneveldse notering van vrije kuikens blijft klimmen. Na twee stappen van 5 cent omhoog, komt er volgende week 3 cent bij. Zowel lichte als zware kuikens brengen dan € 0,79 tot € 0,81 op.

Het zijn geen prijzen waarvoor slachterijen hun hele lijn vol hangen, maar voor de laatste wagens om de planning kloppend te maken wordt het betaald. Naar België en Duitsland worden volgens handelaren wel grotere volumes verkocht.

Nieuw evenwicht op kuikenmarkt

Dat het beter loopt, komt doordat het aanbod van kuikens flink is afgenomen. Daarmee is een nieuw evenwicht ontstaan in de markt die door de coronamaatregelen een flink deel van de (horeca)afzet en export zag wegvallen. Daar waar inkopers op de vleesmarkt maandenlang slachterijen de duimschroeven konden aandraaien, komen de verhoudingen nu anders te liggen. Inkopers die het slechtst betalen krijgen minder geleverd.

En doordat de prijzen van vrije kuikens weer op peil zijn, hebben slachterijen ook alternatieven. Als ze kuikens over hebben kunnen ze deze verkopen en hoeven ze deze niet kost wat kost te slachten en aan te bieden of in de vriezer te zetten.

Vooral borstkappen en filet duurder

Door de evenwichtiger marktwerking op de vleesmarkt, kunnen slachterijen daar meer geld ophalen. Vooral de prijzen van de borstkappen en de filet stijgen. De botproducten gaan nog niet hard omhoog. Dat, in combinatie met het beperkte aanbod, resulteert in opwaartse druk voor kuikennoteringen.

Dat resulteert niet alleen in ons land in stijgende prijzen. Vrije kuikens in het Belgische Deinze plussen deze week 2 cent naar € 0,84 tot € 0,86 per kilo levend gewicht. En de ABC-notering stijgt volgende week een cent naar € 0,77 per kilo.

Duurder voer zorgt voor hogere kostprijs

Maar waar eerder nog wel eens een toeslag gegeven werd op de Belgische prijs, is tegenwoordig een afslag van 3 of 4 cent gebruikelijk, als slachterijen zich al willen committeren aan de Belgische notering. Daarmee is het ondanks de prijsverhogingen van de afgelopen weken voor mesters nog niet of nauwelijks interessant om kuikens op te leggen.

Het voer is € 4 per 100 kilo duurder dan een paar maanden geleden en een vleeskuikenhouder becijfert dat hij nog wel 5 cent per kilo meer nodig heeft om op kostprijsniveau uit te komen. Dat motiveert bedrijven met lege stallen niet om weer op te leggen.

Het beperkte aanbod zal daarmee naar verwachting de komende weken nog blijven bestaan. Om pluimveehouders te motiveren toch op te leggen, zal de licht stijgende prijslijn naar verwachting aanhouden.

Prognose: prijsstijging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.