Prijzen vleeskuikens verder omhoog

Positieve geluiden klinken op de kuikenmarkt. De markt gaat een beetje de goede kant op.

Pluimveehouders merken dat kuikens makkelijker te plaatsen zijn. Handelaren zien weer licht aan de horizon en slachterijen merken dat de vleesverkopen soepeler gaan. Vooral de borstkappen en filet kunnen tegen hogere prijzen worden verkocht. De prijs van poten en vleugels wil minder hard omhoog. De afzet van deze delen is meer export gestuurd. Transport is in de gebroken weken rond de feestdagen lastig en ook beperkingen door vogelgriep helpen daar niet bij. Evengoed hebben slachters wel het gevoel dat ook dit segment nog aan gaat trekken.

Lees verder onder de grafiek.

Notering lichte als zware kuikens op € 0,76 tot € 0,78 per kilo

De positieve stemming vertaalt zich door in stijgende kuikenprijzen. De Barneveldse notering voor vrije kuikens stijgt voor de tweede week op rij met € 0,05 per kilo. De notering komt daarmee voor zowel lichte als zware kuikens op € 0,76 tot € 0,78 per kilo. De prijsstijging komt voornamelijk van aanbodzijde: er zijn niet veel vrije kuikens beschikbaar. Dus dieren die er zijn worden gebruikt om de gaten in de planningen op te vangen. Die laatste wagens mogen dan net wat meer kosten.

Ook een aantal contractprijzen stijgen. De VCN exclusief btw gaat daardoor een cent omhoog naar € 0,715 per kilo. En de Belgische ABC stijgt 2 cent naar € 0,76 per kilo. De noteringen van vrije kuikens in het Belgische Deinze plussen 4 cent naar € 0,84 tot € 0,86 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Oude noteringen vervallen per 2021

Lichte kuikens zijn gevraagd, maar het aanbod is niet groot. Er zijn er weinig, omdat in België niet meer uitgeladen mag worden. Ook was het een marktsegment waarop GPS zich sterk begaf. Andere slachterijen zijn wel wat meer lichte kuikens gaan verwerken, maar niet in de mate waarin de slachterij uit Nunspeet dat voorheen deed. Sommigen verwachten dat de noteringen daarvan volgende week wel eens een plusje kunnen krijgen.

Met ingang 2021 zijn een aantal oude noteringen inclusief btw vervallen. Exbro schrapt zijn Vernieuwde Notering en brengt vanaf nu alleen nog de Esbro-Ex-Notering uit. Ook de VCN inclusief btw is niet meer. Deze wordt vervangen door de VCN-notering exclusief btw en inclusief toeslagen die sinds enkele maanden in de lucht is.

Pluimveehouders zijn blij met de prijsstijging, en wijzen erop dat die gezien de stijgende voerkosten ook hard nodig is. Om te kunnen blijven slachten zullen de opbrengstprijzen voor pluimveehouders weer boven de kostprijs moeten komen. Slachterijen onderkennen dat, maar verwachten dat de opbrengstprijzen niet ver boven de kostprijs uit zullen stijgen. Op dat moment starten boeren met lege stallen weer op, stijgt het aanbod en nivelleert de markt.

Prognose: prijsstijging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.