Prijzen vloeibaar zuivel tonen veerkracht

02-12-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De zuivelmarkt kan het hoge prijsniveau nog goed vasthouden.

Vaak verzwakt de markt rond de start van december, maar daar is niet veel van te merken. Room was vorige week wat zwakker, maar vertoont veerkracht en stijgt zelfs weer in prijs naar € 7 per kilo. Fabrikanten richten zich op de productie van verse room voor levering rond de feestdagen. Dat houdt de prijs in de benen de komende week. Concentraat leverde iets in op de prijs: door wat extra aanbod uit Frankrijk zakte in prijs naar € 3 per kilo. Nu veert ook concentraat wel weer terug naar € 3,10.

Hoog prijsniveau

Op deze prijsniveaus is het voor kopers niet interessant om voor langere termijn posities te kopen Voor de korte termijn zit er niets anders op om diep in de buidel te blijven tasten. De grondstof rauwe melk is iets gedaald in prijs door een ruimere aanvoer vanuit Frankrijk en Polen, maar blijft met 51 cent nog stevig in prijs. In Frankrijk schiet deze er net iets onder. De maatregelen rond corona worden langzamerhand merkbaar. In Duitsland bereiden supermarkten zich voor door voorraad op te bouwen van typische hamsterproducten als houdbare melk, door de angst voor de omikronvariant. De vraag naar boter is rustig, de prijs schommelt nog rond de € 5 per kilo.

Kaasmarkt

Op de kaasmarkt is het beeld erg vast. Dat geldt over de gehele linie. De beschikbaarheid van de verschillende kaassoorten wordt tot zeer krap beschreven en er lijkt ook in de eerste 3 maanden van volgend jaar geen verzwakking te komen. Goudse foliekaas stijgt in prijs en ligt tussen € 4,15 en € 4,20 per kilo. Ook naar exportlanden blijft de afzet goed lopen en is een achterblijvende aanvoer van melk de oorzaak voor een krappe kaasmarkt.

Prognose: vaste markt houdt prijzen op niveau.

Uitgebreide marktinformatie over zuivel(producten) en melkprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer overBeheer