Prijzen vloeibare zuivel verder omhoog

21-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De markt voor vloeibare producten ontspande wat in de afgelopen weken. Deze week trekken de prijzen toch weer aan, door een groot tekort aan de grondstof rauwe melk.

Melk van Franse origine tikt gemakkelijk 56 cent aan, terwijl ook in Duitsland meer dan 50 cent wordt betaald. Roomprijzen gaan richting de € 6,70 per kilo.

Boter fors duurder

De afgelopen weken kwam er een flinke correctie op de boterprijzen tot zelfs boven € 5 per kilo en werd het gat met room kleiner, maar die vreugde is van korte duur.

Concentraat stijgt in prijs en komt uit op € 2,80 per kilo. De poedermarkt leek te wachten op de uitkomst van de GDT-veiling, waardoor in het begin van de week weinig actie te bespeuren was. De plus van 2,2% is een teken dat de vraag vanuit China weer aantrekt na een wat sobere periode. Ook voor poeders in Europa is het marktbeeld vast. Doordat de Verenigde Staten nog steeds kampen met logistieke uitdagingen, blijft de markt vrij uitgebalanceerd.

Kaasmarkt stabiel hoge prijs

De kaasmarkt is heel vast en lijkt voorlopig niet in prijs naar beneden te gaan. Gele kazen, zoals Goudse, gaan in prijs gewoon over de € 4 per kilo. Dat lijkt voor kopers een barrière te zijn, maar handelaren zien ook dat er nog veel moet worden gekocht voor de korte termijn.

Uiteindelijk zullen kopers toch overstag moeten gaan. Ook voor het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht de sector hogere prijzen. Waar eerst niet hoger dan € 3,50 per kilo werd ingeschat, loopt dit nu op richting € 3,70 tot € 3,80. Mozzarella trekt nu ook in prijs aan en is voor rond de € 3,65 per kilo te koop. Cheddar gaat met gemak voor € 4,10 per kilo naar inkopers.

Al met al vertaalt dat zich, zij het met vertraging, ook in een verdere stijging van de melkprijzen. Dan kan eindelijk de grens van 40 cent worden geslecht.

Prognose: vaste markt met hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over zuivel(producten) en melkprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer overBeheer