Prijzen voeding nemen in hele eurozone harder toe

06-01 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Boodschappen worden in de hele eurozone over de gehele linie duurder. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat neemt de inflatie de laatste tijd gemiddeld wat af als gevolg van de dalende gas- en benzineprijzen. Maar specifiek voor voedingsmiddelen, dranken en tabak lopen de prijzen juist harder op dan voorheen.

In december kwam de inflatie in de eurozone uit op 9,2% op jaarbasis. Daarmee is het tempo waarin de prijzen stijgen iets afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In november liep het prijspeil nog met 10,1% op. Deze trend is vergelijkbaar met de ontwikkeling die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder op de dag al meldde voor de inflatie in Nederland.

Maar voedingsmiddelen, dranken en tabak waren gemiddeld in de eurozone in december 13,8% duurder dan in de laatste maand van 2021. In november ging het nog om een plus van 13,6% vergeleken met een jaar eerder. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen lag in december ook in Nederland nog wat hoger dan in november. De gemiddelde prijstoename van deze producten bedroeg vorige maand 14%, tegen 12,9% in de maand ervoor. Wat meespeelt is dat winkeliers voor veel producten waarschijnlijk eerder nog niet alle kostenstijgingen hadden doorberekend en dit in december alsnog deden. Mogelijk grepen bedrijven de drukke feestmaand ook aan om de prijzen extra te verhogen en hun winstmarges op te voeren.

Grote verschillen tussen landen

Er zijn wel grote verschillen tussen landen, ziet Eurostat. Zo bedroeg de inflatie in Spanje in december volgens de Europese meetmethode maar 5,6%, terwijl Letland 20,7% inflatie kende. Nederland zat daar met 11% tussenin, al behoorde ons land wel tot de groep eurolanden waar de prijzen het hardst omhoog gingen.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer