Prijzen voedselgrondstoffen daalden fors in juli

05-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijzen voor voedselgrondstoffen gingen in juli verder omlaag. De voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO daalde met 8,6% ten opzichte van juni.

Dat is de sterkste maandelijkse daling van de index sinds oktober 2008. De prijzen staan echter nog 13% boven de waarde van juli 2021. De daling werd aangedreven door prijsdalingen van plantaardige oliën en granen.

De prijsindex voor granen daalde met 11,5%, maar bleef nog bijna 17% boven de waarde van vorig jaar. Als gevolg van de overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland om graan Oekraïne uit te voeren, daalden de wereldtarweprijzen. Ook kwam er meer tarwe beschikbaar door de oogst op het noordelijk halfrond. Het deblokkeren van de Oekraïense havens was ook de oorzaak voor een daling van de wereldmaïsprijzen. Ook de oogst van maïs in Argentinië en Brazilië, die sneller vorderde dan vorig jaar, hielp de prijsdruk te verminderen.

De index voor plantaardige oliën daalde met ruim 19% naar een laagste punt in 10 maanden. Zowel de prijzen voor palm-, soja-, koolzaad- als zonnebloemolie daalden. Er was minder vraag en ruim aanbod. Lagere prijzen voor ruwe olie zorgden ook voor een waardedaling van plantaardige oliën.

Suikerprijsindex daalde

De suikerprijsindex daalde met bijna 4% ten opzichte van juni tot het laagste punt in vijf maanden. Door vertraging van de wereldeconomie zijn er zorgen over de vraagvooruitzichten. Dat woog op de internationale suikerprijsnoteringen.

Ook de prijzen voor dierlijke grondstoffen daalden, hoewel minder hard dan die van de plantaardige voedselgrondstoffen. De vleesprijsindex liet voor het eerst in zes maanden een lichte daling van 0,5% zien. Voor alle vleessoorten was er een prijsdaling, behalve voor kip. Die prijs bereikte een recordhoogte door sterke vraag en krap aanbod door vogelgriepuitbraken.

Prijsindex zuivel

De prijsindex voor zuivel daalde met 2,5%. De sterkste daling was voor mageremelkpoeder, boter en vollemelkpoeder. Dat kwam deels door beperkte marktactiviteit in Europa door de zomervakantie. Er was ook zwakke vraag uit China, dat leidde tot minder vraag op de spotmarkt. De kaasprijzen bleven stabiel door veel interne verkopen op Europese toeristische bestemmingen die zwakkere wereldwijde importvraag compenseerden.

Kloosterman


Beheer