Prijzen voor sojabonen blijven op hoog niveau

07-06 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De prijzen voor sojabonen blijven op een hoog niveau staan. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond 6 juni met 341 punten (januari 2000 = 100) rond hetzelfde niveau als eind mei.

Vergeleken met een jaar eerder staat de prijsindex 15% hoger. De soja-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld.

De noteringen voor sojabonen op de termijnmarkt in Chicago herstelden vorige week voorzichtig na de prijsdaling op de laatste handelsdag in mei. Naast hogere noteringen voor de korte termijn bewogen ook voor de langere termijn de sojanoteringen omhoog.

Minder vraag naar soja vanuit China

De export loopt goed, wat de opwaartse beweging de afgelopen dagen ondersteunde. Toch is de vraag vanuit China minder geworden de afgelopen weken. De Chinese varkensprijzen zijn slecht, waardoor de boeren minder geneigd zijn om meer varkens te houden en het verbruik van sojaschroot afremt. Eind deze week verschijnt het volgende Wasde-maandrapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), waar de Chinese importverwachting wellicht naar beneden wordt bijgesteld.

In de Verenigde Staten verlopen de inzaaiwerkzaamheden van sojabonen prima. Het Amerikaanse areaal sojabonen is begin juni voor 78% ingezaaid. Daarmee ligt het zo goed als op het vijfjariggemiddelde (79%). De weersomstandigheden zien er op de korte termijn in de Verenigde Staten gunstig uit, wat het zaaiwerk ten goede komt en mogelijk extra areaal kan opleveren.

Koolzaad

Voor koolzaad schommelen de noteringen op de Parijse termijnmarkt. Het eerst aflopende (augustus) contract steeg maandag 6 juni naar € 804,50 per ton. Daarmee wordt weer boven de € 800 grens genoteerd. Frankrijk heeft afgelopen weekend te maken gehad met zware stormen en hagel, waardoor er zorgen zijn over de gewascondities. Dat dreef de prijzen op.

Prognose: volatiele oliezadenmarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer