Prijzen voor uien op extreem hoog niveau

09-02 | |
De uienexport loopt op zich goed, maar de afzetvolumes zijn niet spectaculair. ​​​​ - Foto: Peter Roek
De uienexport loopt op zich goed, maar de afzetvolumes zijn niet spectaculair. ​​​​ - Foto: Peter Roek

De uienmarkt is erg hectisch met extreem hoge prijzen.

Waar normaal aan het eind van het seizoen prijzen omhoog kunnen schieten, is dit seizoen € 60 tot € 70 per 100 kilo de nieuwe standaard geworden voor levering in maart en april. Ondertussen zijn ook een paar partijen voor € 75 levering mei verkocht. Dat zijn gigantisch hoge bedragen voor gele zaaiuien.

Ook baalprijzen omhoog

De baalprijzen kunnen niet achter blijven. Voor de middelsortering wordt deze week grofweg tussen € 52 en € 56 per 100 kilo in de baal betaald. Voor de grove uien is dat zo’n € 60 tot € 65 en voor supers is de bandbreedte grofweg € 68 tot € 75. De verschillende maatsorteringen hebben een behoorlijke bandbreedte. Dat komt omdat sommige verwerkers met goedkopere eerder, ingekochte uien werken en anderen met recent ingekochte, duurdere uien. Daarnaast bieden verwerkers vaste klanten een lagere baalprijs dan een afnemer die zich voor het eerst dit seizoen meldt.

Verwerkers en sorteerders nemen serieuze risico’s door uien in te kopen op dit prijsniveau. Op den duur is het de vraag hoever wordt gegaan en hoeveel risico men wil nemen, want het gaat om flinke sommen geld. Er zijn dan ook kopers die even zijn gestopt met inkopen. En sommige verwerkingsbedrijven liggen stil of bieden minder uien aan.

Prijsstijging ondanks rustige export

Het is toch bijzonder dat ondanks een rustige export de prijzen zo hard blijven stijgen. De export loopt namelijk op zich goed, maar de afzetvolumes zijn niet spectaculair. ​​​​De focus in afzet ligt voornamelijk op Europese landen; de vraag naar grove uien is goed.

Telers blijven vast op de uien zitten, is de verwachting en daardoor zullen de prijzen niet meer zo makkelijk zakken, ook al komen de komende maanden langzaamaan meer importuien op de markt. De landen waar deze uien zijn geteeld, hebben geen uitbreiding in areaal gehad, waardoor dat volume niet veel ruimer uit zal vallen vergeleken met andere jaren. Ook dat houdt telers vast in het zadel.

Prognose: prijsstijging.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer