Prijzen voor vloeibare zuivel veren licht terug

29-12-2022 | |
Foto: Canva/Antonistock
Foto: Canva/Antonistock

In de laatste weken van het jaar is het in de zuivelhandel nagenoeg stil. De markt is in de laatste maanden van 2022 in een negatieve spiraal terechtgekomen.

Vraaguitval door het hoge prijsniveau van zuivelproducten in combinatie met herstel van de melkaanvoer in Nederland en Duitsland en dalende prijzen op de energiemarkt, zorgden voor prijsdruk.

De prijs van rauwe melk komt deze week uit op 41 cent per liter. Kopers van zuivel nemen al tijdenlang een afwachtende houding aan. Ze hopen dat prijzen verder dalen en kopen alleen wat ze strikt nodig hebben. En daarin worden ze nog telkens beloond.

Boter fors in prijs gedaald

In het begin van 2022 kwam de boternotering bij ZuivelNL nog op € 612 per 100 kilo en in september zelfs boven € 700. Vanaf oktober is de prijs gedaald en kwam de prijs woensdag 28 december uit op € 505 per 100 kilo. Toch lijkt het wat af te koelen in de markt en lijkt met de € 5.000 per ton in het zicht een bodem bereikt te zijn.

In de vloeibare zuivel maakt room een nog dramatischer verloop mee. In een kleine maand tijd zakt de prijs van room van € 7,75 per kilo naar onder € 5, maar trekt weer iets aan tot € 5,20 per kilo.

De markt voor melkpoeders stond flink onder druk doordat er flink door wordt geproduceerd. Op wereldmarktniveau is het Europese poeder nog aan de prijs, door een sterkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Hoop op vraag naar zuivel uit China

Toch is er enige hoop dat China zich, ondanks corona, weer meldt voor zuivel. Het land blijft versoepelingen doorvoeren, wat gunstig lijkt uit te pakken voor de wereldzuivelmarkt. Op de Global Dairy Trade-veiling van Fonterra was de belangstelling vanuit China in ieder geval merkbaar.

De prijzen van kaas staan onder druk door de grote melkstroom die richting de bakken gaat. Hier lijkt voorlopig nog geen verbetering in te komen.

Prognose: stabiele prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer