Prijzen zuivelmarkt zetten stap terug

29-09 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Deze week lijkt de zuivelmarkt toch wat stroever te verlopen. Handelaren melden voor Noordwest-Europa stijgende melkaanvoeren en ook vet- en eiwitgehalten stijgen weer.

Tel daar wat storingen bij op en buitenkansjes van 50 cent per kilo voor rauwe melk verschijnen. Over het algemeen is de prijs van rauwe melk zo’n 4 cent gedaald en komt de prijs rond 60 cent per kilo te liggen. Ook room levert iets in prijs in, waardoor het tussen € 8,50 en € 8.70 per kilo uitkomt. Boterproducenten bieden zelfs room aan in plaats van boter te produceren. Dat zou kunnen duiden dat zijn hun liquiditeit snel op peil willen brengen. Een betaling voor room is immers sneller binnen dan die voor boter.

Boterprijs onder druk

Boterprijzen van € 7.000 per ton lijken telkens moeilijker te realiseren. Zeker voor levering volgend jaar worden lagere prijzen genoemd tussen € 6.700 en € 6.800 per ton. Aan de eiwitkant is het nog wat moeizamer. Mageremelkconcentraat is in prijs gezakt tot rond de € 3,30 en € 3,35 per kilo.

Rustige poedermarkt

Op de poedermarkt is het wat vraag betreft heel rustig. Voor de wereldmarkt is Europees product te duur, ondanks een zwakke euro. In het begin van de week was er nog hoop op verder dalende gasprijzen, maar door de sabotage van de Nordstream-pijpleidingen is die hoop weggevaagd. Inmiddels stijgt de gasprijs alweer en is het voor poederproducenten een dure aangelegenheid om melk tot poeder te drogen.

De prijs voor mageremelkpoeder ligt op zo’n € 3.600 per ton. In de kaashandel lijken wat verschillen in in zicht. Die lopen van zwakker tot vrij vast. De prijs lijkt uit te komen op € 5,10 tot € 5,20 per kilo. De markt voor mozzarella lijkt wat zwakker aan te voelen en deze prijs zakt tot zo’n € 4,90 per kilo.

Prognose: prijzen verder onder druk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer