Prijzige kunstmest maakt tarwe 21% duurder

18-11-2021 | Laatste update op 08-08 | |
Duurdere kunstmest leidt tot hogere productiekosten voor het telen van tarwe in Frankrijk. - Foto: Mark Pasveer
Duurdere kunstmest leidt tot hogere productiekosten voor het telen van tarwe in Frankrijk. - Foto: Mark Pasveer

Hogere kosten voor stikstofkunstmest hebben tot gevolg dat de productiekosten voor tarwe in Frankrijk met 21% toenemen. Dat heeft mediabedrijf Argus Media bekendgemaakt tijdens een webinar over gas- en kunstmestprijzen.

Dochterbedrijf Agritel heeft kostprijsberekeningen gemaakt voor tarwe in Frankrijk en Oekraïne. De kosten voor stikstofkunstmest verdriedubbelen bijna naar $ 65 per ton, omgerekend zo’n € 57 per ton tarwe. De overige kosten blijven volgens deze berekening stabiel op zo’n € 155 per ton. De totale kosten per ton tarwe stijgen daarmee tot net boven de € 210 per ton. Op de termijnmarkt in Parijs liggen de tarweprijzen voor het afzetseizoen 2022-2023 net boven de € 260 per ton.

In Oekraïne stijgen de kosten volgens de berekeningen van Agritel met 9% naar omgerekend zo’n € 165 per ton. De kosten voor stikstofkunstmest stijgen daar met € 13 naar € 45 per ton tarwe. De overige kosten stijgen met € 1 naar zo’n € 120 per ton. De noteringen voor tarwe uit de regio van de Zwarte Zee op de termijnmarkt in Chicago liggen omgerekend op zo’n € 275 tot € 280 per ton.

Hoge teeltkosten veranderen bouwplannen

De hogere teeltkosten voor komend seizoen leiden volgens Agritel tot een flinke verschuiving in de bouwplannen. De verwachting is dat er heel wat minder tarwe en wintergerst geteeld gaat worden in Frankrijk. Het areaal wintertarwe daalt in de voorspellingen van Agritel met meer dan 100.000 hectare. De teelt van wintergerst krimpt volgens deze inschatting met zo’n 80.000 hectare. Het areaal korrelmais slinkt naar verwachting met zo’n 40.000 hectare.

Inkrimping

De inkrimping bij deze gewassen is een direct gevolg van de hogere kosten voor stikstofkunstmest. Tarwe en mais vragen veel meer stikstof dan zomergerst, zonnebloemen, erwten en sojabonen. Van de hoeveelheid stikstof die nodig is voor 1 hectare tarwe kun je 1,5 hectare zomergerst, of zelfs 3 hectare zonnebloemen, voorzien van deze meststof. Mais vraagt zelfs nog wat meer stikstof dan tarwe.

De lagere stikstofbehoefte van zomergerst zal de teelt van dit gewas in Frankrijk een flinke impuls geven. Agritel gaat uit van een toename van zo’n 100.000 hectare ten opzichte van afgelopen seizoen. In de teelt van zonnebloemen wordt een uitbreiding voorzien van zo’n 60.000 hectare.

Koolzaad massaal ingezaaid

Koolzaad vormt dit jaar een grote uitzondering. Dit gewas vraagt nog meer stikstof dan tarwe of mais. Ten tijde van de inzaaiperiode was de marktsituatie echter zodanig gunstig voor de koolzaadprijs, dat het gewas massaal is ingezaaid in Frankrijk. Agritel mikt op een uitbreiding van zo’n 220.000 hectare ten opzichte van afgelopen jaar. Afgelopen jaren is het areaal koolzaad in Frankrijk sterk afgenomen. In 2018 telde dit gewas nog ruim 1,6 miljoen hectare. Afgelopen jaar besloeg deze teelt nog maar 983.000 hectare.

In tegenstelling tot Nederland staan boeren in Frankrijk en Duitsland er ook wel om bekend dat ze wat minder stikstof strooien als kunstmest duur is. Uit onderzoek van het Franse instituut Arvalis blijkt dat een verlaging van de stikstofgift met 30 kilo per hectare een opbrengstverlaging geeft van 5%. Een stikstofgift vergelijkbaar met zomergerst geeft in tarwe een opbrengstvermindering van 12%. Dit heeft echter ook direct invloed op de kwaliteit van de tarwe, met name het eiwitgehalte daalt aanzienlijk bij een kleinere stikstofgift.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer