‘Problemen Bart’s Potato Company niet exemplarisch voor België’

De financiële problemen waarin de Belgische fritesfabriek Bart’s Potato Company verkeert, is niet exemplarisch voor hoe de Belgische aardappelverwerkingssector er in de huidige coronacrisis voor staat.

Dat zegt Romain Cools, secretaris van de Belgische branche-organisatie Belgapom. Het bedrijf, zegt Cools, is in die zin niet representatief voor de Belgische verwerking, doordat het relatief klein is en op twee poten steunt, verwerking en ook handel, met name export van verse aardappelen overzee, ‘in die zin is het bedrijf a-typisch’.

Problemen Bart’s Potato company

Bart’s Potato company, onderdeel van de Lamaire Groep verkeert in financieel zwaar weer en heeft een beroep gedaan op Wet op de Continuïteit van de Onderneming. “Dat betekent dat ze orde op zaken kunnen stellen en afspraken kunnen maken met schuldeisers. De problemen hebben betrekking op zowel de handel als de verwerking”, aldus Cools.

Los daarvan wil de Belgapom-secretaris wel gezegd hebben dat als gevolg van het weggevallen van de vraag de situatie overal zorgelijk is. “Het is nog lang niet zoals die geweest is. Men zal al blij zijn als 80% van de omzet van voor de coronacrisis wordt gehaald.”

Oogst lijkt mee te vallen

Over de – volgens ramingen van de NEPG – goede aardappeloogst die aanstaande is, zegt Cools: “De wonderen zijn dus de wereld nog niet uit. Ondanks de sombere opbrengstverwachtingen komt er nu een normale oogst aan. Wij dachten ook dat het ondergemiddeld zou zijn. Ook in Centraal-Europa blijkt nu de oogst mee te vallen, dus daarvan komt niet veel vraag.“
Lichtpuntje aan de onderkant van de markt zijn volgens Cools de vraag naar aardappelen vanuit de veehouderij, doordat de maisoogst schraal is. Verder wijst hij erop dat door het wegvallen van de kiemremmer cipc onzeker is hoe de bewaarperiode gaat aflopen. “Hoe gaan aardappelen zich met 1,4-Sight zich houden in situaties dat er geen mechanische koeling is?”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.