Doorgaan naar artikel

Problemen Britse foodsector groeien door brexit en corona

De export van Britse melk, room en kaas naar de Europese Unie is na brexit zo goed als weggesmolten.

Productie van kaas in het Verenigd Koninkrijk. De export van zuivelproducten vanuit het Verenigd Koninkrijk ligt fors lager na brexit. - Foto: ANP

Productie van kaas in het Verenigd Koninkrijk. De export van zuivelproducten vanuit het Verenigd Koninkrijk ligt fors lager na brexit. - Foto: ANP

De export van Britse melk, room en kaas naar de Europese Unie is na brexit zo goed als weggesmolten. In het eerste kwartaal daalde de export van melk en room vergeleken met een jaar eerder met meer dan 90%, terwijl die van kaas twee derde lager uitkwam.

Over de hele linie zakte de export van voeding en dranken naar EU-landen met 47% in, waardoor de handel naar niet-EU-landen voor het eerst hoger uitviel dan voor brexit. Aan de andere kant liep de invoer van voeding en dranken uit EU-landen met 10% terug.

Sluiting horeca

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Food and Drinks Federation, die er wel op wijst dat de daling niet alleen te maken heeft met brexit maar ook met de sluiting van de horeca en andere coronamaatregelen. Hoofd internationale handel Dominic Goudie zegt desalniettemin: “Voor € 2,3 miljard minder uitvoeren naar de EU is een ramp voor onze sector. Het geeft een erg duidelijk beeld van de omvang van de verliezen voor Britse fabrikanten op de langere termijn door de nieuwe handelsbarrières met de EU.”

Brexit treft ook andere sectoren

De daling van de export treft zuivel het meest maar doet zich ook bij alle andere sectoren voor. Zo werd een derde minder whisky naar de EU verkocht, daalde de uitvoer van chocolade met 37% en die van lams- en schaapsvlees met 14%. Wat landen betreft klapte de Britse uitvoer naar Ierland met twee derde in en daalde die naar Duitsland, Spanje en Italië met meer dan de helft. Aan de andere kant nam de VS 11% meer af en nam de export naar China met 5% toe.

Pluimveehouderij

Er is meer slecht nieuws voor de Britse voedings- en drankenindustrie. Vleesverwerkers waarschuwen opnieuw dat het nijpende tekort aan arbeidskrachten tot lege winkelvakken begint te leiden. Kippenslachterijen draaien inmiddels meer dan 10% onder hun capaciteit door een tekort aan mensen in de fabrieken zelf, maar ook bij de pluimveehouders.

De British Meat Processors Association stelt dat de bekende ‘pigs in blankets’, ofwel in bacon opgerolde worstjes, een verplichte lekkernij met Kerst dit jaar vermoedelijk nauwelijks te krijgen zullen zijn. “We lopen echt met onze kop tegen de muur. Er zijn gewoon niet voldoende goed opgeleide mensen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat we productielijnen moeten gaan sluiten en vlees uit het buitenland moeten inkopen. Dat is zeker niet de ‘boost for business’ die de regering ons heeft beloofd,” zegt directeur Nick Allen.

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs

En dan komt er nog eens bij dat er ook een groot tekort is aan vrachtwagenchauffeurs om al die voeding bij de winkels te krijgen. Ook hier waren voorheen veel Oost-Europeanen ingeschakeld, maar dat is na brexit vrijwel onmogelijk. “De echte crisis voor de levering van voeding begint nu. Dit voelt heel anders dan de vorige crises met de lockdowns en brexit. Nu proberen we het werk te verzetten zonder mankracht en dat is een heel andere uitdaging. De concurrentie voor geschikte arbeidskrachten is enorm en veel bedrijven kunnen ze gewoon niet vinden,” zegt Shane Brennan, directeur van de Cold Chain Federation, de bond van specialisten in koel- en diepvriestransport.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin