Doorgaan naar artikel

Problemen in frietketen stapelen zich op door hoge energieprijzen

Door stijgende energieprijzen dreigt scheefgroei tussen cafetariahouders met een vast energiecontract en ondernemers van wie het contract aflopt.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Friet bakken in een cafetaria. Ondernemers met een aflopend energiecontract dreigen zichzelf uit de markt te prijzen als ze noodgedwongen hun prijzen moeten verhogen. - Foto: ANP

Friet bakken in een cafetaria. Ondernemers met een aflopend energiecontract dreigen zichzelf uit de markt te prijzen als ze noodgedwongen hun prijzen moeten verhogen. - Foto: ANP

Door hoge energieprijzen dreigt scheefgroei tussen cafetariahouders met een vast energiecontract en ondernemers van wie het contract afloopt.

Frans van Rooij, directeur van de Vereniging voor Professionele Frituurders ProFri, maakt zich ernstige zorgen over de frietprijs, die wellicht nog verder omhoog moet. Bovendien vreest hij voor scheefgroei tussen ondernemers met een nog lopend energiecontact en cafetariahouders die door het aflopen ervan voor torenhoge energiekosten komen te staan.

‘Opslag aardappelen wordt onbetaalbaar’

De problemen stapelen zich volgens Van Rooij op. “Het begint al bij de opslag bij de aardappelboeren. Voor boeren met een variabel energiecontract wordt de opslag onbetaalbaar. Zij zullen hun aardappelen zo snel mogelijk willen verkopen. Door alle droogte is het maar de vraag of de aardappelen rijp genoeg zijn om ze goed te kunnen bewaren. Daardoor ontstaat er mogelijk in aanloop van het rooiseizoen van 2023 een tekort aan goede frietaardappelen voor ambachtelijke frietbakkers.”

Door de schaarste, de hogere prijzen – zowel voor de aardappelen als de olie – en natuurlijk de enorme energiekosten in de gehele keten, zal de friet duurder worden. “Cafetariahouders ontkomen er niet aan hun frietprijs verder te verhogen.”

Energie de grootste kostenpost

ProFri schat dat 70% van de 5.700 snackbars en cafetaria’s in Nederland hard wordt geraakt door de hogere energiekosten. “Veel ondernemers met een variabel energiecontract zijn in paniek. Van een paar procent van de omzet is energie nu met 20 tot 25 procent een van de grootste kostenposten geworden.”

Van Rooij vreest voor scheefgroei. “Als ondernemers die voor torenhoge energiekosten komen te staan noodgedwongen hun prijzen verhogen en collega’s uit de omgeving met een gunstiger energiecontract doen dat niet, dan raken ze klanten kwijt. Maar als ze hun friet niet duurder maken, dan zullen ze na een paar maanden alsnog omvallen.”

ProFri is concreet op zoek gegaan naar oplossingen. “Inmiddels hebben we meer dan honderd leden kunnen helpen aan een gunstigere energierekening. Zo betalen de eerste die we hebben geholpen nu voor de rest van het jaar € 0,85 per kuub gas en in 2023 slechts € 0,35.” Ook voor elektra wist de vereniging voor haar leden gunstige tarieven af te spreken.

Inmiddels smeken bedrijven buiten de frituursector, zoals restaurants en evenementenlocaties, om mee te mogen doen. Van Rooij probeert ook hen te helpen, maar leden krijgen voorrang.

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin