Producent vleesvervangers Very Good Food Company failliet

19-01 | |
The Very Good Food Company produceert onder andere vleesvervangers onder het merk The Very Good Butchers. - Foto: The Very Good Butchers
The Very Good Food Company produceert onder andere vleesvervangers onder het merk The Very Good Butchers. - Foto: The Very Good Butchers

Het Canadese plantaardige voedingsbedrijf The Very Good Food Company is failliet gegaan. Het is het bedrijf niet gelukt om een overnemer of partner te vinden die nieuw kapitaal binnen kan brengen.

De producent van plantaardige producten deelde afgelopen zomer al mee dat het in ernstige financiële problemen verkeerde. Het geld ging er sneller uit dan het bedrijf, dat vlees-, vis- en kaasvervangers produceert, had verwacht. Daarom was aanvullende financiering nodig om aan de uitstaande verplichtingen te voldoen en lopende activiteiten te financieren.

Beursnotering geschorst

De pas aangetreden directie, die de vertrokken oprichters verving, is er niet in geslaagd zo’n redder te vinden. Bovendien vroeg een grote financier begin dit jaar om een lening terug te betalen. De uiteindelijk tot één man gereduceerde directie besloot daarom zelf faillissement aan te vragen bij het gerechtshof in British Columbia.

Een bewindvoerder gaat nu kandidaten zoeken voor de bezittingen van de onderneming of een herstructurering. De dubbele beursnotering in Canada en op Wall Street is geschorst. De lopende activiteiten zullen in de tussentijd wel doorgaan.

Very Good Food Company verkocht minder online

Bij The Very Good Food Company liep de omzet in het tweede kwartaal van 2022 terug met 46% tot omgerekend € 1,1 miljoen. Die daling kwam voornamelijk doordat het zijn online verkopen beperkte. De omzet in de retail nam toe met 117% tot bijna € 1 miljoen.

Begin vorig jaar zag de onderneming ook al 160 werknemers vertrekken. Het bedrijf sneed in zijn personeelsbestand om de juiste omvang te krijgen voor een nieuwe strategie. Tegelijkertijd vertrokken er ook veel medewerkers zelf.

Lees ook: Canadees plantaardig bedrijf heeft kapitaal nodig voor voortbestaan

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer