Producentenvertrouwen foodsector stijgt, maar blijft negatief

02-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

​Het producentenvertrouwen is afgelopen maand over de hele linie iets gestegen, maar in de sector voedings- en genotsmiddelen blijft het negatief.

Wel steeg de vertrouwensindex in dit deel van de industrie heel licht van -0,9 naar -0,7. Dat meldt het CBS. Over de hele industrie gerekend nam het producentenvertrouwen toe van 3,0 in november naar 3,3 in december. Dat is ruim twee punten hoger dan het meerjarig gemiddelde van 1,1.

Minder positief over orderpositie

Ondernemers zijn over het algemeen positiever over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden. Ze zijn echter minder positief over hun orderpositie, ofwel over het werk dat nog op de plank ligt. Ook zijn producenten negatiever over de voorraden gereed product. Die zijn volgens een meerderheid van de ondernemers te groot.

In twee derde van alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in december hoger dan een maand eerder. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het positiefst.

Producentenvertrouwen in Duitsland

Het CBS merkt verder op dat in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, het vertrouwen van producenten ook verbeterde. Dat komt vooral doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijvigheid en positiever over de huidige bedrijfssituatie. Ook steeg de gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie.

Medeauteur: Johan Oppewal

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer