Skip to content

Productie varkenvlees daalt wereldwijd met 8%

Updated on:
Business
Nieuws
Amerikaans varkensbedrijf.  FAO verwacht dat Amerika meer varkensvlees gaat uitvoeren. Foto: ANP

Amerikaans varkensbedrijf. FAO verwacht dat Amerika meer varkensvlees gaat uitvoeren. Foto: ANP

De Wereldvoedselorganisatie FAO schat dat de wereldwijde varkensvleesproductie dit jaar uit komt op 101 miljoen ton. Dat is een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar.

De belangrijkste oorzaak wordt neergelegd bij de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Azië. De Chinese productie komt daardoor met geschat 35 miljoen ton 20% lager uit, in 2019 lag de productie al 21% lager dan het jaar ervoor. China zal naar verwachting dit jaar 4,1 miljoen ton varkensvlees invoeren, wat neerkomt op 1,2 miljoen ofwel 40% meer dan vorig jaar. Daarmee beslaat China 40% van het wereldwijde handelsvolume in varkensvlees.

Productie varkensvlees

De FAO verwacht dat de Amerikaanse varkensvleesproductie als gevolg van negatieve productievooruitzichten en marktverstoringen door Covid-19 zal dalen. Toch verwacht de FAO dat Amerika meer varkensvlees gaat uitvoeren. Tegenover de dalingen in Azië en de VS voorziet de FAO een gematigde productiestijging in de EU, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Rusland en Canada.

AVP-uitbraak

De AVP-uitbraak in Azië staat met name in de EU aan de basis van de hogere productie. Binnen de EU zal de dalende lijn in de productie niet geheel ombuigen, met name in Noordwest-Europa loopt de productie iets terug, groei van de Spaanse varkensstapel zorgt ervoor dat de EU in zijn geheel redelijk stabiel blijft.

De Russische overheid zet zwaar in op productiegroei

De afnemende Europese vleesconsumptie wordt gecompenseerd door de Aziatische vraag. In Brazilië zijn de productieomstandigheden dit jaar optimaal, de voerkosten blijven op niveau, waardoor boeren niet direct de veestapel zullen inkrimpen. De Russische overheid zet zwaar in op productiegroei en ondersteunt investeringen in grootschalige varkenshouderijen en vleesverwerkende bedrijven.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin