Doorgaan naar artikel

Proef: Ontbossingsvrije soja van Agrifirm voor FrieslandCampina

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Uiteindelijk moet de nieuwe stroom soja de huidige stroom met het RTRS-label vervangen. Die wordt sinds 2015 in het veevoer verwerkt. - Foto: Jan Willem van Vliet premium

Uiteindelijk moet de nieuwe stroom soja de huidige stroom met het RTRS-label vervangen. Die wordt sinds 2015 in het veevoer verwerkt. - Foto: Jan Willem van Vliet

FrieslandCampina en Royal Agrifirm Group gaan samen een fysiek gescheiden aanvoerstroom van gegarandeerd ontbossingsvrije soja voor veevoer realiseren.

Dat gebeurt in de vorm van een grootschalige proef. In de loop van 2022 moet deze ontbossingsvrije soja voor veevoer beschikbaar zijn voor de leden-melkveehouders van FrieslandCampina (RFC) die voer afnemen bij Agrifirm.

De 100% ontbossingsvrije en volledig aparte fysieke stroom is een stap verder dan ontbossingsvrije soja volgens de zogenoemde RTRS-certificering. Beide bedrijven onderzoeken de mogelijkheid al langere tijd. Het initiatief speelt in op de onlangs aangekondigde EU-regels voor ontbossingsvrije soja. Volgens Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs bij Agrifirm, gaat het om een grootschalige proef en onderzoek naar de haalbaarheid.

Jaarrond haalbaar

Volgens Tijssens is wereldwijd gezien het grootste deel van de soja al ontbossingsvrij. Het verifiëren van een aparte stroom is relatief eenvoudig en nauwelijks duurder. “De crux is echter dat er minder toeleveranciers zijn als je 100% ontbossingsvrije soja als fysieke stroom wil. Vooral als je dat jaarrond wil. Nu komt een deel van de soja bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten waar het sowieso ontbossingsvrij is. Een deel van het jaar komt de soja echter van het zuidelijke halfrond, met name uit Brazilië. De vraag is dan wat de marktprijs is. Is de marktprijs hoger dan zul je dat moeten doorbereken aan de consument. De rekening mag niet bij de boer komen te liggen”, aldus Tijssens.

De proef gaat er dus vooral over om te kijken of het jaarrond haalbaar is en hoe een eventueel hogere marktprijs doorberekend kan worden aan de volgende schakels in de leveringsketen. “Lukt dat niet dan moeten we opnieuw onze knopen tellen”, geeft Tijssens aan.

Soja nu met RTRS-label

Uiteindelijk moet de nieuwe stroom soja de huidige stroom met het RTRS-label vervangen. Momenteel komt 99,5% van de soja al via dat label. RTRS werkt op in feite op dezelfde manier als groene stroom met certificaten.

Ongeveer een derde van de leden van RFC koopt krachtvoer via Agrifirm. Volgens Tijssens is dat ongeveer de helft van de soja die Agrifirm verwerkt. Het gaat in ieder geval om ‘significante hoeveelheden’.

Volgens Hein Schumacher, CEO bij FrieslandCampina, is verantwoord inkopen een van de prioriteiten van het duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’. “Dat geldt ook voor de soja die onze leden inkopen. Sinds 2015 wordt daarom alleen RTRS-gecertificeerde soja in het veevoer verwerkt.” Een volgende stap is echter noodzakelijk, volgens Schumacher. “Daar willen we onze leden graag bij helpen. Zij moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat hun duurzaam ingekochte soja ook ontbossingsvrij is.”

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin