Proeffabriek voor productie bioplastic van start

30-09-2020 | Laatste update op 25-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Vijf waterschappen, kenniscentrum Stowa, technologiebedrijf Pacques en afval- en energiebedrijf HVC hebben een overeenkomst gesloten om in Dordrecht een proeffabriek te bouwen voor de productie van het bioplastic PHBV.

Het plastic kan onder andere gebruikt worden voor biologisch afbreekbare potten in de land- en tuinbouw. Daarmee is het niet meer nodig om gewassen om te potten tijdens de kweek. De partijen verwachten dat de fabriek eind 2021 geopend wordt. Dat meldt HVC.

Productie van PHBV

PHBV is een natuurlijk polyester dat wordt gemaakt uit organische afvalstromen zoals zuiveringsslib, afvalwater en voedselresten. Vetzuren vormen de basisgrondstof voor PHBV. In afvalwater zitten veel vetzuren en in het slib veel bacteriën. De bacteriën slaan de PHBV op dat op haar beurt gewonnen wordt. De vijf waterschappen – Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân experimenteerden in 2016 reeds met de productie van PHBV in het project Phario. Toen bleek een verdere marktontwikkeling van het product nog te vroeg.

Markt nog onzeker

Alhoewel de toepasbaarheid veelbelovend is, is de markt voor PHBV altijd nog miniem en in ontwikkeling, volgens HVC. “De kunststofindustrie, die nu vaak met fossiele plastics uit aardolie werkt, wil eerst voldoende materiaal hebben om de verwerking en het gebruik te testen. De proeffabriek in Dordrecht gaat het materiaal hiervoor leveren”, aldus HVC.

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer