Skip to content

Prognose voor Braziliaanse agribusiness positief

Updated on:
Handel
Achtergrond
Ondanks de prijsdaling van soja op de wereldmarkt blijft de prijs op de nationale markt stabiel door de stijging van de waarde van de dollar. Foto: ANP

Ondanks de prijsdaling van soja op de wereldmarkt blijft de prijs op de nationale markt stabiel door de stijging van de waarde van de dollar. Foto: ANP

De Braziliaanse agrosector verwacht een omzetgroei voor soja, citrus en cassave. De hogere dollarkoers is daarbij een steun in de rug. Voor de export zijn er nieuwe markten ontstaan voor Brazilië.

De Braziliaanse federatie voor landbouw en veehouderij (CNA) verwacht dat de brutowaarde van de landbouwproductie (VBP) dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, met bijna 11% zal stijgen naar € 141 miljard. Groei van opbrengst en hoeveelheid wordt vooral verwacht bij soja, citrus en cassave. Ondanks de prijsdaling van soja op de wereldmarkt blijft de prijs op de nationale markt stabiel door de stijging van de waarde van de dollar. Die koers was gemiddeld over de maand februari R$ 4,35 (Braziliaanse real) tegenover een gemiddelde van R$ 3,94 over het jaar 2019.

Groei bij eieren, varkenslees en rundvlees

De oogst, naar verwachting 123 miljoen ton, is nu bijna in het hele land voltooid. Ook voor de veehouderij zijn de vooruitzichten positief en wordt een groei met 10% van het VBP verwacht. Een uitzondering vormen pluimvee en zuivel, waar een daling van respectievelijk 3 en 9% wordt verwacht. Groei wordt vooral verwacht bij eieren, varkensvlees en rundvlees.

Export in het eerste kwartaal stabiel

De export van de Braziliaanse agribusiness bedroeg in het eerste kwartaal van 2020 ruim € 23,8 miljard en was stabiel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (lichte daling van 0,4%), volgens cijfers van het secretariaat voor buitenlandse handel (Secex) van het ministerie van Economische Zaken. China was, ondanks de Covid-19-pandemie, de belangrijkste exportbestemming. De export naar dat land bedroeg € 6,5 miljard, ofwel 34% van de totale export.

De export van rundvlees steeg met 30% en die van kip met 7%

Soja, rundvlees en kip waren de belangrijkste exportproducten en samen goed voor 44% van de export. De export van soja bedroeg in totaal € 5,6 miljard, een stijging van 9,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De export van rundvlees steeg met 30% en die van kip met 7%. De export van rundvlees naar China steeg met bijna 125% met een waarde van € 691 miljoen en die van kip met 55% naar € 311 miljoen.

Belangrijke nieuwe markten

Vorige maand werd door het ministerie van Landbouw (Mapa) bekendgemaakt dat nog eens acht landen de import van Braziliaanse agrarische producten hebben toegestaan of uitgebreid. Het gaat daarbij om belangrijke markten. Zo heeft Egypte 42 slachterijen (27 pluimvee en 15 rundvlees) toegevoegd aan de al bestaande lijst van 95 slachterijen met een exportvergunning. Ook is de export van slachtafval van runderen naar Egypte nu toegestaan. Indonesië heeft het bestaande quotum voor rundvlees met 20.000 ton verhoogd en heeft Koeweit de grens geopend voor Braziliaans rundvlees.

Diversificatie van markten en producten

China heeft de exportvergunning voor vis uit Brazilië geactualiseerd naar 108 bedrijven en Zuid-Korea is nu open voor garnalen. Argentinië laat rundersperma en -embryo’s toe. Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun grenzen geopend voor eendagskuikens en broedeieren.

Naast de mogelijke verhoging van exportvolumes is vooral de diversificatie van markten en producten voor de Braziliaanse agribusiness van groot belang.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin