Prop drukt minder hard op biggenmarkt

02-12-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Na een stabiele periode bezweek de biggenprijs de afgelopen weken alsnog onder de druk vanuit de stroeve varkensmarkt.

Waar eerder al geconcludeerd werd dat verder verlagen de verkopen niet hielp, lukte het evengoed niet de biggenprijs in de benen te houden. De DCA BestPigletPrice daalde in 3 weken tijd € 3,50 naar het ronde bedrag van € 20 per big. Dit niveau weet de notering echter deze week vast te houden. Daarmee is de dalende lijn doorbroken.

Ook Vion verandert deze week niets aan de biggenprijs. Deze blijft staan op € 14 per big. Naar verwachting zal Van Rooi, die vorige week de prijs , niet veranderde, ook deze week zijn biggennotering op € 15,50 laten. De Duitse notering geeft hetzelfde beeld: die blijft stabiel op € 22 per big.

Druk wat van de ketel in biggenhandel

Dat komt voor een belangrijk deel doordat de varkensprijs deze week niet verder daalt, waardoor er ook bij de biggen ruimte is. Daarnaast hebben biggenhandelaren de indruk dat de druk langzaam wat van de ketel gaat. Niet dat de markt opveert of omslaat, maar de grote prop die boven de markt hangt, begint wat minder zwaar te drukken. Dat rechtvaardigt verdere stabilisatie van de biggenprijs. Dat leiden ze onder andere af uit de bereidheid van vleesvarkenshouders om op te leggen. Daar waar plaats is, gebeurt dat weer vlot.

Hoop op herstel op lange termijn

De verwachting is dat de biggenprijs stabiliseert, maar een stijging wordt dit jaar niet meer verwacht. De kerstperiode zorgt voor een paar weken met moeizame afzet. Doordat dan slachtdagen uitvallen, komen er rond de feestdagen minder plekken vrij in de meststallen.

Op langere termijn gloort herstel. Allereerst door het seizoenmatige effect door de terugkomers in de zomer: tomen in de kraamstallen worden kleiner. Daarbij zal het effect van de opkoopregeling begin volgend jaar merkbaar worden. Naar verwachting komen er door de opkoopregeling in de loop van volgend jaar wekelijks 25.000 biggen minder op de markt.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer