Protest bij minister thuis ‘idiote actie’, maar niet strafbaar

14-06 | |
Een groep boeren kwam vrijdagavond 10 juni met hun tractor naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).  - Foto: ANP
Een groep boeren kwam vrijdagavond 10 juni met hun tractor naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). - Foto: ANP

Politici thuis opzoeken om te demonstreren tegen hun standpunten is ‘onacceptabel’ vindt het kabinet en veel Kamerleden. Staatssecretaris Eric van den Burg van Justitie en Veiligheid noemde de demonstratie van afgelopen vrijdag 10 juni bij het huis van stikstofminister Van der Wal op enig moment een ‘idiote actie’.

De staatssecretaris werd naar de Kamer geroepen door D66-voorman Jan Paternotte, die wilde weten of de demonstranten de wet hadden overtreden, wat niet het geval was volgens de staatssecretaris. Wel was de actie volgens de staatssecretaris erg intimiderend en de aanwezigheid van trekkers maakt de situatie voor, in dit geval minister Van der Wal, nog meer intimiderend. “Maar dat ik het intimiderend vindt, dat is een moreel oordeel, doet er niet toe. De politie constateerde dat er geen overtredingen zijn begaan”, lichtte Van der Burg toe.

In navolging van Paternotte spraken onder andere Wassenberg (PvdD), Van der Plas (BBB), Van Campen (VVD), Bisschop (SGP), Bromet (GroenLinks) hun afschuw uit over de groep boeren die onverwacht bij de minister thuis stonden.

Demonstratierecht

Volgens de bewindsman is het demonstratierecht “bijna heilig” in Nederland. Een burgemeester kan in het kader van de openbare veiligheid besluiten dat ergens in zijn gemeente niet gedemonstreerd mag worden, zei hij. Maar dat was niet het geval bij het woonhuis van minister Van der Wal. “De demonstratie voldeed aan de wet.”

De gemeente Den Haag bereidt zich voor op boerenprotesten de komende tijd. Op 22 juni plannen verschillende boerenbelangenclubs een gezamenlijke actie tegen de 10 juni gepubliceerde stikstofdoelen. De gemeente wil niet dat trekkers over de snelweg de stad binnenkomen. ‘Gelet op eerdere ervaringen, hier en op andere plekken in het land, zijn er bij deze demonstratie wel zorgen over het gebruik van zwaar materieel zoals tractoren’, stelt de gemeente. ‘In dat geval moet in een vroegtijdig stadium worden tegengehouden op de snelweg of startlokatie.’ Den Haag zegt daarvoor ‘nadrukkelijk’ naar het Rijk ‘en hun relevante partners’ te kijken.

In reactie daarop zei de staatssecretaris: “Als de burgemeester hulp nodig heeft van het Rijk, bieden we die uiteraard, maar op welke manier, ga ik hier niet in de openbaarheid toelichten, om te voorkomen dat demonstranten hierop gaan anticiperen.”

van Rooijen
Meer over


Beheer