Skip to content

Protest tegen Franse fritesfabriek Clarebout

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Ongeveer 200 mensen hebben woensdagavond in het Noord-Franse Saint-Georges-sur-l’Aa bij Duinkerken gedemonstreerd tegen de bouw van een fritesfabriek voor het Belgische aardappelbedrijf Clarebout.

“We willen ons groene platteland verdedigen tegen de verstening”, aldus de aanvoerders van de actie.

Fabriek vlakbij dorp

Clarebouw, dat veel aardappelen van telers in dit deel van Frankrijk verwerkt, wil op een terrein van 20 hectare bij het dorp met 300 inwoners een fritesfabriek bouwen. Dat zou ook rond de 320 nieuwe banen opleveren. Maar de omwonenden hebben verzet aangetekend tegen die ‘ecologische aanslag’. “Waarom zo’n fabriek vlakbij ons dorp neerzetten, begrijpen ze niet dat hier ook mensen wonen ”, stelt het actiecomité dat de dorpsnaam symbolisch heeft veranderd in Saint-Georges-sur-Friture.

Eerste milieuvergunningen zijn verstrekt

De bewoners van het dorp vrezen voor geluids- en stankoverlast en vervuilingen ‘zoals ook bij een fabriek van Clarebout in België het geval is’. Een woordvoerder van het fritesbedrijf onderstreept dat de eerste milieuvergunningen voor het project al zijn verstrekt. Hij benadrukt ook dat de nieuwe fabriek zal worden gebouwd in een zone die een industriële bestemming heeft.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin