Protesteren op de puinhopen

We zijn bezig de slag te verliezen, alle dappere protesten ten spijt.

“Wij zullen doorgaan tot de maatregels van tafel zijn”, hoorde ik een actievoerder strijdbaar zeggen. “Minister Schouten doet wat ze zelf wil, dus doen wij dat ook”, zei een grimmige Sieta van Keimpema, actieboerin zonder koeien en bestuurslid van Farmers Defence Force( FDF), Dutch Dairymen Board (DDF) en European Milk Board(DMD). Al die petten passen wel, want ze komt niet veel verder dan protesteren tegen besluiten van overheden.

Brede steun voor acties

Dat is nu terecht. Ze kan bogen op brede steun van de boerenachterban. Nieuwe Oogst hield een peiling en het bleek dat 64 procent van de boeren achter de acties van de laatste weken staat. Dat is ongekend veel. Het betekent ook dat minister Schouten fout zit. Het laatste, de voermaatregel, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Het is te veel. Via de afschaffing van de melkquotering zwommen we in de fuik fan de fosfaatwetgeving. Gevolgd door de stikstofproblematiek. Oplossingen werden door de overheid vertaald in regeltjes. De boer werd boekhouder op het eigen bedrijf. Als de minister zich dan ook nog gaat bemoeien met het voeren van de koeien, gaat ze een stap te ver. Harm Holman verwoordde dat prima, vorige week in dit blad.

Te weinig tegenspel voor Schouten

De minister heeft ook te weinig tegenspel. De landbouw ligt organisatorisch gezien in brokken. Het Landbouw Collectief kende 13 deelnemende organisaties. Nadat FDF en LTO het Collectief lieten ontploffen, kregen we 13 woordvoerders. Onze hoop in bange dagen, Aalt Dijkhuizen, stopte er mee. Het is een zootje. Dan blijft maar één wapen over: actievoeren. Op de puinhopen van jarenlang onlogisch landbouwbeleid en eigen onmacht.

Nadat FDF en LTO het Collectief lieten ontploffen, kregen we 13 woordvoerders. Onze hoop in bange dagen, Aalt Dijkhuizen, stopte er mee. Het is een zootje

Maar het actiewapen is gevaarlijk. Oktober vorig jaar had nog 89 procent van de Nederlandse bevolking begrip voor de boer en zijn acties. Dat is nu volgens de opiniepeilers van ÉénVandaag gedaald tot onder de 49 procent. Hart van Nederland komt niet verder dan een magere 40 procent.

Nooit eerder zo actiebereid

Dat hebben we samen bereikt. Boeren waren nog nooit eerder zo actiebereid. Maar het begrip van de bevolking hiervoor is meer dan gehalveerd. Ook de stemming in de media slaat om. De Telegraaf schreef zaterdag in het hoofdartikel: FDF is in rap tempo bezig het krediet dat de boeren hadden opgebouwd, af te breken. En de Volkskrant: De samenleving pikt de acties niet langer meer door de agressieve protesten van een kleine groep. Het blad vraagt zich af: Redt boerenprotest het zonder sympathie van de burgers?

Een gevaarlijke ontwikkeling. Onze 13 leiders moeten daar rekening mee houden. Maar ook minister Schouten. Ze moet nu inzien dat ze een verkeerde beslissing heeft genomen. Dat zou sterk zijn. Je verlies toegeven is krachtiger dan stug vasthouden aan een onjuiste beslissing. En boeren moeten weer met één woordvoerder naar de overlegtafel.

Stip op horizon

Met als belangrijkste onderwerp: ‘Hoe richten we ons op als landbouwsector?’ Zoals het nu gaat, kan niet. Wat de toekomst brengt, weten we ook niet. Er moet een soort Deltaplan komen voor de Landbouw. Niet enkel voor Nederland, maar voor heel Europa.

Dan hebben we weer een stip op de horizon.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.