Doorgaan naar artikel

Protix winnaar Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Insectenkweek bij Protix. - Foto: Reuters

Insectenkweek bij Protix. - Foto: Reuters

Insectenkweekbedrijf Protix is de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2020. Het bedrijf werd maandagavond 19 oktober tot winnaar uitgeroepen tijdens het programma De Wereld van Morgen op NPO1.

Protix is marktleider in schaalbare en verifieerbare insectenkweek. De insecten worden gekweekt op voedselreststromen om ze te gebruiken in diervoer. Dat doet het bedrijf met behulp van een nieuw en geautomatiseerd productieproces.

Nieuwe productiefaciliteit

De jury roemde de vooruitstrevende rol van het bedrijf om via innovatie in te spelen op duurzaamheidsvraagstukken. De groei die het bedrijf uit Bergen op Zoom in relatief korte tijd heeft gemaakt – van startup naar scale-up – werd eveneens genoemd door de jury. Vorig jaar, toen het bedrijf tien jaar bestond, opende Protix een nieuwe productiefaciliteit waarmee de productiecapaciteit werd vertienvoudigd.

Juryvoorzitter Henk Volberda: “Door proteïne als ingrediënt voor dier- en visvoeding te verzorgen, levert het bedrijf eigenlijk ook op een indirecte wijze insecten als voedingsstoffen aan consumenten, bijvoorbeeld via kippenvlees. De vooruitstrevende aanpak van Profix wordt momenteel toegepast bij de dieren- en visvoeding en heeft de potentie om toegepast te worden in tal van andere voedselwaardeketens. Vroeg of later krijgen tal van waardeketens te maken met een sterker accent op duurzaamheid. Protix speelt proactief in op deze transitie.”

Innovatie Monitor

De Nederlandse Innovatie Prijs is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam. Tien Nederlandse organisaties waren genomineerd, waaronder ook Koppert Cress, dat microgroenten kweekt, en LiveKindly, een collectief van producenten van plantaardige vleesvervangers.

Aan de basis van de selectie van de genomineerde bedrijven staat de Nederlandse Innovatie Monitor, die jaarlijks wordt uitgevoerd. Het is een survey-onderzoek naar innovatie in Nederland. Ongeveer 1.000 bedrijven deden mee aan het onderzoek.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin