Doorgaan naar artikel

ProVeg: maak Nederland koploper eiwittransitie

Volgens de briefschrijvers heeft de eiwittransitie dezelfde instrumenten nodig als de energietransitie: heffingen op wat verlaagd zou moeten worden (dierlijke eiwitten) en subsidies op wat gestimuleerd zou moeten worden (plantaardige eiwitten). Foto: Canva

Volgens de briefschrijvers heeft de eiwittransitie dezelfde instrumenten nodig als de energietransitie: heffingen op wat verlaagd zou moeten worden (dierlijke eiwitten) en subsidies op wat gestimuleerd zou moeten worden (plantaardige eiwitten). Foto: Canva

Nederland moet koploper worden in plantaardige en gekweekte eiwitten.

Die ambitie moet opgenomen worden in het nieuwe regeerakkoord als het aan ProVeg en zeventien organisaties en bedrijven ligt. Deze boodschap schrijven zij in een brief die ze naar informateur Mariëtte Hamer hebben gestuurd. Volgens de briefschrijvers heeft de eiwittransitie dezelfde instrumenten nodig als de energietransitie: heffingen op wat verlaagd zou moeten worden (dierlijke eiwitten) en subsidies op wat gestimuleerd zou moeten worden (plantaardige eiwitten).

‘Ongekende groeikansen’

‘Investeerders en bedrijven van de nieuwe voedseleconomie hebben een overheid nodig die hen stimuleert, faciliteert en ondersteunt. (…) In Nederland zien we echter dat het merendeel van de publieke geldstromen gaat naar het in stand houden van dierlijke sectoren en het oplossen van problemen die gepaard gaan met deze wijze van productie (methaan, stikstof, etc.)’, zo staat in de brief. De ondertekenaars noemen dat opmerkelijk gezien ‘de ongekende groeikansen’ voor de plantaardige markt en de rol die Nederland daar in kan spelen.

Voorstel maatregelen

ProVeg en de mede-briefschrijvers stellen een aantal maatregelen voor. Zo zou de overheid met banken en financiers moeten onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de eiwittransitie. Daarnaast zouden er ‘eerlijke prijzen’ voor dierlijke producten moeten komen om oneerlijke concurrentie voor producenten van plantaardige alternatieven tegen te gaan. Ook zouden boeren verbonden moeten worden aan ‘de nieuwe voedseleconomie’. Beleid, maar ook bestaande geldstromen zoals het GLB zou de overheid daarvoor in moeten zetten.

Eiwittransitie prio worden in Kennis- en Innovatieagenda

Ten slotte moet de eiwittransitie prioriteit worden in de Kennis- en Innovatieagenda. ‘Buig geldstromen die momenteel gaan naar onderzoek ter beperking van de milieu- en stikstofuitstoot door dierlijke sectoren, om naar wetenschappelijk onderzoek in technologische innovaties van plantaardige of celgekweekte alternatieven voor vlees, vis en zuivel’, zo staat in de brief.

Ondertekenaars van de brief zijn onder andere Vivera, Mosa Meat, Livekindly Collective, Fumi Ingredients en de Tapp-coalitie.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin