ProVeg: prijzen vlees omhoog en vervangers ongeveer gelijk

22-07 | |
Aanbod supermarktschap vleesvervangers. Vega en Vegan. - Foto: Hans Prinsen
Aanbod supermarktschap vleesvervangers. Vega en Vegan. - Foto: Hans Prinsen

De prijzen van vleesvervangers stegen tussen februari en juli gemiddeld met 2%. De prijzen van vlees gingen gemiddeld met 21% omhoog.

Daarmee zijn vleesvervangers in veel gevallen goedkoper of ongeveer even duur als vleesproducten geworden. Dat stelt ProVeg op basis van onderzoek door Stichting Questionmark.

In het onderzoek werden 36 verschillende producten vergeleken in drie categorieën (burgers, gehakt en kipstukjes) bij de zes grootste supermarkten (AH, Jumbo, Dirk, Aldi, Lidl en Plus). Waar bij elk van de drie productcategorieën in februari de gemiddelde prijs van vlees lager was dan de vleesvervangers, is die in juni hoger geworden.

Dierlijke burgers

De plantaardige burgers zijn nu gemiddeld € 0,78 per kilo goedkoper dan de burgers van vlees (februari: € 0,56 duurder). Ondanks de prijsstijgingen van vleesburger, zijn bij drie van de zes supermarkten de goedkoopste dierlijke burgers (diepvriesburgers) nog goedkoper dan de goedkoopste plantaardige burgers. Het gaat om Albert Heijn, Dirk en Jumbo. Questionmark stelt dat wanneer burgers van de versafdeling in de vergelijking meegenomen zouden worden, de plantaardige burgers goedkoper dan het vlees zouden zijn bij deze drie supermarkten.

Ook bij de kipstukjes is de dierlijke variant goedkoper dan de plantaardige variant bij Albert Heijn, Dirk en Jumbo. Het prijsverschil is wel kleiner geworden in juni ten opzichte van februari. Zo is het prijsverschil bij AH nog € 0,33 per kilo. Gemiddeld waren de plantaardige kipstukjes € 0,37 per kilo goedkoper, waar ze in februari € 1,61 duurder waren.

Plantaardig gehakt goedkoper

Bij het gehakt zijn bij vier supermarkten (AH, Aldi, Dirk en Plus) de dierlijke producten goedkoper dan de plantaardige vervangers. Ook hier zijn de prijsverschillen kleiner geworden. Alleen bij Dirk is het verschil groter geworden. Dat komt doordat het product dat in februari is meegenomen in de analyse (huismerk) niet meer te koop is. In juni is daarom een A-merk meegenomen, omdat al het plantaardige gehakt van Dirk nu van A-merken is. Gemiddeld was het plantaardig gehakt € 1,61 per kilo goedkoper, waar het in febarui € 0,29 per kilo duurder was.

Volgens ProVeg ligt de oorzaak van de prijsstijging van vlees bij de inflatie en hogere grondstofkosten. Ook stelt de non-profitorganisatie dat vleesproductie inefficiënter is. ‘Door dat grote grondstofgebruik is vlees vele gevoeliger voor verstoringen in de wereldmarkt dan vleesvervangers’, zo stelt ProVeg. Ook zegt de organisatie dat de marges bij vleesvervangers veel groter zijn dan bij vlees en dat die hogere marges als buffer kunnen hebben gewerkt om klappen op te vangen.

Kloosterman


Beheer