Doorgaan naar artikel

PVV is anti-boer

Geert Wilders, fractieleider van de PVV, in de Tweede Kamer. - Foto: ANP premium

Geert Wilders, fractieleider van de PVV, in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

Hoe de partij van Geert Wilders echt over de landbouw denkt, is mij een raadsel. Duidelijk is wel dat ze voor krimp van de veestapel zijn, en tegen geborgde zetels in de waterschappen.

Vreemde Partij, die PVV van Wilders. Wordt steeds genoemd in het rijtje van rechtse partijen. Marine Le Pen van de Franse rechtse partij Rassemblement national noemt Wilders ‘mijn vriend’. Ze koesteren hetzelfde gedachtegoed. In ieder geval over de vreemdelingen. Duidelijk is wel dat ze populistisch zijn en inhoudelijk zwak.

Groene agenda

Want hoe Wilders echt over de landbouw denkt, is mij een raadsel. Zijn verkiezingsprogramma gebruikt vriendelijke woorden, maar bevat geen plannen voor de toekomst. Wel is de PVV voor krimp in de veehouderij. Hun plannen passen naadloos in de groene agenda van D66 en GroenLinks. Ze stemmen ook vaak mee met de Partij voor de Dieren.

Bij deze laatste partijen voegen ze zich ook in het debat over de geborgde zetels in de waterschappen. Woordvoerder Barry Madlener vindt die ‘Noord-Koreaans’ aandoen.

Er zijn genoeg boeren die de LTO wél vertrouwen

Bovendien geeft hij de LTO een trap na. Volgens hem hebben veel boeren geen vertrouwen in deze bestuursboeren. Waar hij dit op baseert, zegt hij niet. Gewoon een losse, populistische kreet. Welnu, ik kan hem verzekeren dat er ook genoeg boeren zijn die de LTO wél vertrouwen en keurig ieder jaar trouw hun niet geringe contributie betalen. Alleen, dit zijn vaak niet de schreeuwers zonder inhoud, maar ze gaan uit van kennis.

Dat geldt ook voor het waterschapsbestuur. Zowel de boeren als de vertegenwoordigers van de natuur brengen daar kennis mee. Want kennis is er te weinig in het bestuur van het waterschap. Dat is trouwens in de Tweede Kamer van Madlener ook het geval.

Verdwijnen geborgde zetels een verlies

Je zou zeggen: laat die PVV’ers in hun eigen sop gaarkoken. Maar zo simpel ligt het niet. Ze hebben nu een sleutelpositie in de Kamer. Als ze met de groene, linkse partijen meestemmen, verdwijnen de geborgde zetels. Dat zou een verlies zijn. Niet alleen voor boer en natuur, maar ook voor de toekomst van de waterschappen. Een gekozen bestuur is dan gelijk aan een afspiegeling van Provinciale Staten.

Dan kunnen de waterschappen ook wel opgeheven worden. Maak er een afdeling van de provincie van. Breng ze onder bij een Provinciale Waterstaat. Ben je meteen een bestuurslaag kwijt.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin