PVV wil af van bio-industrie en klimaatbeleid

PVV-leider Geert Wilders. - Foto: Ramon van Flymen / Hollandse Hoogte / ANP
PVV-leider Geert Wilders. – Foto: Ramon van Flymen / Hollandse Hoogte / ANP

De PVV wil af van grootschalige intensieve veehouderij. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de politieke partij, dat zaterdag 9 januari openbaar is gemaakt.

“We zijn voor een gecontroleerde afbouw van de bio-industrie op de lange termijn. Maar dat kan alleen als we onze boeren niet de nek omdraaien. Zij moeten niet gedwongen worden voorop te lopen om vervolgens weggeconcurreerd te worden door boeren in andere landen die de kantjes eraf lopen”, vindt de partij van Geert Wilders.

Doorgeslagen regelzucht landbouw

De PVV is trots op de Nederlandse boer en vindt dat Nederland moet stoppen met ‘paniekmaatregelen die boerenbedrijven en -gezinnen naar de afgrond brengen. Volgens de partij is de regelzucht totaal doorgeslagen. “Onder het mom van milieu, natuur en klimaat wordt de Nederlandse boerenstand vakkundig de nek omgedraaid”, vindt de PVV, die in de peilingen op 19 tot 25 zetels staat en daarmee de tweede partij is.

PVV wil af van de stikstofwet en geen EU-bemoeienis met boeren en vissers. De partij is voor het behoud van gezins- en familiebedrijven en wil de schaalvergroting in de landbouw stoppen. “Boeren moeten kunnen blijven boeren en tegelijk zorgen voor ons Nederlandse landschap”, vindt PVV.

Dierenrechten in grondwet

Op het punt van dierenwelzijn wil de partij van dierenambassadeur Dion Graus dat dierenrechten worden opgenomen in de grondwet. Daarnaast moet er een levenslang houdverbod komen voor dierenmishandelaars. Voor huisdiereigenaren van 70+ die hun dierenartskosten niet kunnen betalen moet financiële ondersteuning komen: de Snoesje en Pluisje-wet. PVV wil een verbod op rituele slacht en op plezierjacht.

Klimaatbeleid dat draait om het terugdringen van de CO2-uitstoot, heeft bar weinig te maken met natuur of milieu

PVV wil af van het klimaatakkoord, de klimaatwet en de Europese Green Deal. “De mens is verantwoordelijk voor slechts een paar procent van alle CO2 in de atmosfeer. Het is dan ook een illusie dat de mens het klimaat wezenlijk zou kunnen beïnvloeden”, staat in het verkiezingsprogramma.

“CO2 is een voedingsbron voor alles wat groeit en bloeit. Klimaatbeleid dat draait om het terugdringen van de CO2-uitstoot, heeft dan ook bar weinig te maken met natuur of milieu.” De partij van Geert Wilders spreekt van een totaal geradicaliseerde klimaatgekte en wil alle klimaat- en duurzaamheidssubsidies direct afschaffen.

Terug naar 6% btw op voeding

In het verkiezingsprogramma van de PVV, dat deze keer 52 pagina’s telt in plaat van een zoals bij de vorige verkiezingen, wordt stevig afstand genomen van het huidige immigratie en integratiebeleid. Ook wil de partij meer steun voor zorgmedewerkers en het btw-verhoging op voeding van 6 naar 9% weer terugdraaien.

Of de huidige landbouwwoordvoerders Barry Madlener en Dion Graus opnieuw op de kandidatenlijst voor de partij komen, is nog onduidelijk. De kandidatenlijst is nog niet bekend gemaakt. Uiterlijk 1 februari moeten partijen hun kandidatenlijsten inleveren. De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 17 maart.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.