Doorgaan naar artikel

PVV‘er Madlener: ‘We liggen te veel aan de leiband van Brussel’

Barry Madlener voert deze week namens de PVV het woord in de Tweede Kamer tijdens de landbouwbegroting. Foto: ANP

Barry Madlener voert deze week namens de PVV het woord in de Tweede Kamer tijdens de landbouwbegroting. Foto: ANP

De Tweede Kamer behandelt deze week de landbouwbegroting. Woordvoerder voor de grootste oppositiepartij PVV is Barry Madlener. Hij is wel klaar met dit kabinet.

Barry Madlener is sinds het aantreden van dit kabinet in de Tweede Kamer de landbouwwoordvoerder voor de grootste oppositiepartij, de PVV. Dat doet hij samen met Dion Graus – die zich met name richt op dierenwelzijn en de dierenhouderij. Madlener zit al sinds het begin van deze eeuw in de politiek.

Niet lullen, maar poetsen

Hij was gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam, de partij waarmee Pim Fortuijn in een keer de grootste werd in de stad. Madlener woont op het platteland, maar heeft van oorsprong geen banden met de landbouw. Toch heeft hij de boeren en tuinders langzamerhand wel leren kennen, zegt hij. “Ik had als makelaar vaak met tuinders en agrariërs te maken. Ik heb op tuinderijen regelmatig vakantiewerk gedaan en ben opgegroeid tussen de tuinderijen en agrarische bedrijven. Wat mij altijd opvalt, is dat boeren en tuinders recht voor hun raap zijn. Een beetje Rotterdamse mentaliteit: niet lullen, maar poetsen. Ze zijn elke dag bezig om op een duurzame manier hun bedrijf te voeren. Het zijn soms wat conservatieve en over het algemeen prettige ondernemers.”

Later werd hij actief voor de PVV. Voor die partij zat hij onder andere in het Europees Parlement. Hij weet hoe de hazen lopen in Brussel.

Dit kabinet is in onze optiek bezig de Nederlandse boerenstand een kop kleiner te maken

Als dinsdag en woensdag in de Tweede Kamer de landbouwbegroting wordt behandeld, zal Madlener proberen de balans op te maken van wat dit kabinet in de afgelopen periode voor de land- en tuinbouw (en de visserij) heeft betekend. “Natuurlijk gaat het over het mestbeleid en over de uitkoopregeling”, zegt hij. “Dit kabinet is in onze optiek bezig de Nederlandse boerenstand een kop kleiner te maken.”

Onttrekken aan Brusselse regelgeving

Madlener is niet bang om grote woorden te gebruiken en soms te kiezen voor overdrijving. Veel van zijn onvrede over het beleid van landbouwminister Carola Schouten heeft te maken met de regelgeving die uit Brussel komt. Nederland zou zich moeten onttrekken aan de Brusselse regelgeving, vindt hij. In elk geval moet de Nederlandse landbouwminister minder aan de leiband van de Europese Unie lopen vindt hij. Hij noemt de uitvoering van de Natura2000-regels als voorbeeld, maar ook de manier waarop de pulsvissers zijn behandeld. Hij hoort hoe CDA‘er Annie Schreijer-Pierik in Brussel gefrustreerd raakt over het natuurbeleid.

“Maar het CDA in Den Haag dient ondertussen een heel ander belang. Dat Natura200-beleid is wel Europees, maar daar heeft Nederland zelf aan meegewerkt, ook VVD en CDA. Als je iets wilt veranderen aan het landbouwbeleid moet je daar beginnen. Maar die partijen lopen er voor weg, terwijl ze ondertussen wel de boeren lopen te paaien.”

Straks wordt de sector zo klein dat we de schaalvoordelen kwijtraken en onze concurrentiekracht verliezen

“Kijk naar de Fransen. Die komen op voor hun boeren en vissers. De Nederlandse minister voert de Brusselse agenda uit en raakt daarmee een hele sector kwijt.”

Dagelijks stoppen er boeren, mede door dat beleid, vindt Madlener. “Het aantal stoppers gaat maar door. Het is voor veel boeren niet meer op te brengen. De techniek gaat steeds verder en dat gaat ook ten koste van de dieren. Dat kan zo niet doorgaan. Straks wordt de sector zo klein dat we de schaalvoordelen kwijtraken en onze concurrentiekracht verliezen. De Nederlandse boer kan steeds moeilijker concurreren met zijn Europese collega’s en met collega’s van buiten Europa door de handelsdeals die we sluiten.”

Los van de Europese Unie

Wat Madlener betreft onttrekt Nederland zich aan de Brusselse teugels. Als hem tegengeworpen wordt dat de Nederlandse land- en tuinbouw veel te danken heeft aan de interne markt in de Europese Unie, zegt Madlener: “Alsof Nederland niet met de Europese landen kan handelen als we los zijn van de Europese Unie. Kijk naar Zwitserland, dat land heeft heel veel handel met de EU. Dat kan Nederland ook.”

Het lijkt wel een heel eigen wereld

Toen Madlener de landbouwportefeuille kreeg toebedeeld in de PVV-fractie had hij eigenlijk geen idee van wat er in die sector gebeurde. Hij was verrast over het grote aantal nieuwskanalen waarover de sector beschikt. Andere sectoren hebben vaak wel een vakblad. “Maar deze sector heeft drie grote nieuwskanalen. Dat is heel bijzonder. Het lijkt wel een heel eigen wereld. Toen ik begon aan deze portefeuille had ik geen idee van de gigantische regel- en beleidsdruk op de boer. Ik was echt geschokt om te zien hoe het agrarisch bedrijfsleven doodgeregeld is. En nog steeds komen er meer regels, meer handhaving – het gaat maar door. Wat kan de boer eigenlijk zelf nog bepalen?”

Ik was echt geschokt om te zien hoe het agrarisch bedrijfsleven doodgeregeld is

Madlener, die binnen de partij betrokken is bij het formuleren van het landbouwhoofdstuk in het verkiezingsprogramma, heeft zich beschikbaar gesteld voor een volgende termijn in de Kamer. Of hij op de lijst komt, is nog niet bekend. “Ik wil graag doorgaan. Ik voel me verbonden met het platteland, ik hou van de natuur. Ik voel me daar thuis.”

Beheer
WP Admin