Doorgaan naar artikel

PVV’er Mulder heeft geen boodschap aan activistische rechter

Edgar Mulder, Tweede Kamerlid voor de PVV. Foto: ANP premium

Edgar Mulder, Tweede Kamerlid voor de PVV. Foto: ANP

PVV’er Edgar Mulder is wel klaar met ‘activistische rechters’. Daar hoeft de Tweede Kamer geen rekening mee te houden, vindt hij.

Iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden. Wie de bijdragen van de PVV in de Tweede Kamer beluistert, zal dat best vaak horen – zeker als het gaat over de veronderstelde criminaliteit van buitenlanders die hun heil in Nederland zoeken. Straffen en uitzetten is dan vaak de boodschap. PVV’er Edgar Mulder maakte daar deze week toch een uitzondering op. Dat de Tweede Kamer zelf zich ook moet houden aan rechterlijke uitspraken is – zijn woorden – ‘natuurlijk totale onzin’.

Uitzonderingen maken

Mulder reageerde op een bijdrage van VVD’er Thom van Campen tijdens het hoofdlijnendebat Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – een debat dat zich vooral toespitste op de stikstofaanpak. Van Campen zei dat hij als woordvoerder stikstof ook wel eens gedacht heeft of er voor die meer dan 160 beschermde natuurgebieden in Nederland geen uitzonderingen te maken waren. Hij is tot de conclusie gekomen dat dat niet kan: “We weten gewoon dat er uitspraken liggen die ons voorschrijven dat we ons houden aan de wetten die ook hier in dit huis democratisch zijn vastgesteld.”

Hij sprak zijn stadsgenoot en collega Edgar Mulder aan. Die reageerde: “Dat hele verhaal dat we ook in dit huis moeten doen wat een of andere activistische rechter heeft bepaald, is natuurlijk totale onzin.”

Stickstoffmangel

Mulder heeft wel vaker gepeperde opvattingen. Hij meent dat het hele stikstofprobleem een hobby is van linkse ecologen en dat er helemaal geen sprake is van een te grote stikstoflast. Kijk naar Duitsland, zei hij. Daar is helemaal niet te veel stikstofdruk in de natuur, er is daar sprake van stikstoftekort (Stickstoffmangel). Mulder zei er niet bij dat die Stickstoffmangel volgens wetenschappers waarschijnlijk te maken heeft met de uitstoot van broeikasgas CO2 – een ander probleem dat in de ogen van de PVV niet bestaat. Wat hij ook niet vermeldde is dat in gebieden met veel (intensieve) landbouw juist wel sprake is van een overvloed aan stikstof, volgens dezelfde publicatie. Stikstof is nu eenmaal niet evenredig verdeeld in de atmosfeer rond de aarde.

Victor Orban

Met zijn opmerking dat de Tweede Kamer zich niet hoeft te houden aan wat ‘een of andere activistische rechter heeft bepaald’, plaatst de PVV’er Mulder in een rij met politici waar hij zich misschien helemaal thuis voelt. Politiek journalist Laurens Boven schaarde Mulder bij Victor Orban, radicaal-rechts in Europa en Trump-aanhangers die vinden dat de overheid zich niet aan de eigen wetten hoeft te houden.

We moeten zoeken naar oplossingen. Die draagt de PVV niet aan

VVD-Kamerlid Van Campen begrijpt de frustratie van de PVV, maar deelt niet de opvattingen. “Volgens mij helpt het niet om je kop in het zand te steken en hier heel boos te gaan staan. We moeten zoeken naar oplossingen. Die draagt de PVV niet aan. Ik hoor alleen maar verwijten aan de rechtspraak. Ik denk niet dat dat onze rol is.”

Beheer
WP Admin