Qlip gaat zuivel met Nederlandse herkomst borgen

08-09 | |
Buitenlandse producenten liften vaker mee op het Nederlandse kwaliteitsimago rond zuivel. De zuivelsector wil hier meer transparantie over. - Foto: Canva
Buitenlandse producenten liften vaker mee op het Nederlandse kwaliteitsimago rond zuivel. De zuivelsector wil hier meer transparantie over. - Foto: Canva

Qlip heeft op verzoek van de zuivelindustrie het schema ‘Zuivelproduct uit Nederlandse melk ontwikkeld’. Doel is de herkomst van Nederlandse zuivelproducten en productie op basis van de Nederlandse kwaliteitsstandaard te garanderen.

De Nederlandse zuivelsector constateert volgens de certificeringsinstantie dat buitenlandse zuivelproducenten steeds vaker meeliften op het goede kwaliteitsimago van de Nederlandse zuivelsector. De vraag zou zijn of dit terecht en transparant is.

Zuivel niet afkomstig uit Nederland

Qlip geeft als voorbeeld dat buitenlandse melk of zuivelproducten naar Nederland worden geëxporteerd, omgepakt of verwerkt, om uiteindelijk als Nederlands product in de markt te worden gezet.

Deze zuivel is niet afkomstig uit Nederland en de vraag is of dit voldoet aan de extra hoge kwaliteitseisen die in Nederland zowel wettelijk als bovenwettelijk van kracht zijn.

Ketencertificering op verzoek zuivelsector

Qlip is de schema-eigenaar van deze ketencertificering, die op verzoek van de zuivelsector is ontwikkeld. De borging vindt plaats in de gehele keten, vanaf het Nederlandse melkveebedrijf, melktransport, toeleveranciers, productie tot aan het eindproduct. De eerste audit van een productielocatie heeft al plaatsgevonden.

Het nieuwe schema is vanaf september 2022 beschikbaar voor Nederlandse zuivelondernemingen.

Willem Veldman
Meer over


Beheer