Doorgaan naar artikel

Rabo: hogere graanprijzen blijven paar jaar

Foto: Canva

Foto: Canva

De prijzen van graan en oliezaden blijven de komende twee à drie jaar op niveau, verwacht Rabobank.

De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht daarentegen op korte termijn lagere prijzen. De tegengestelde meningen kwamen aan bod op een webinar van nieuwssite Agrimoney over de invloed van de coronacrisis op de markten voor agrarische grondstoffen.

Corona geen doorslaggevende invloed

Volgens Stefan Vogel, hoofd van Rabo Agri Commodity Markets Research, heeft de coronacrisis geen doorslaggevende invloed gehad op de agrarische markten. “De prijsvorming is veel meer bepaald door het weerfenomeen La Niña, waardoor de hectareopbrengsten in veel regio’s in de wereld tegen zijn gevallen. Ook van grote invloed is de enorme vraag vanuit China naar agrarische grondstoffen. Verder zie je dat door de coronacrisis handelsstromen tijdelijk geblokkeerd waren. Dat wordt nu ingehaald met extra leveringen.”

Voorraden kleiner

Vogel constateert dat door de kleinere oogsten de voorraden aan agrarische grondstoffen in de wereld kleiner zijn dan in voorgaande jaren. “Het duurt twee tot drie seizoenen voor die tekorten zijn aangevuld. Dat ondersteunt de prijsvorming.”

Econoom Abdolreza Abbassian van de FAO is daarentegen pessimistischer over de prijsvorming, zei hij op het webinar. “De coronacrisis heeft tot nu toe weinig effect op de prijzen van agrarische grondstoffen en voedingsmiddelen. Maar de grote vraag is hoe de economieën gaan herstellen na de crisis. Door de lockdowns hebben veel mensen hun inkomen verloren. Er zullen alsnog bedrijven failliet gaan waardoor mensen hun baan kwijtraken. De landen die het al moeilijk hadden vóór de coronacrisis zullen het straks nog moeilijker krijgen, omdat ze geen buffer hebben. Dat kan leiden tot conflicten en zelfs tot oorlog.”

De landen die het al moeilijk hadden vóór de coronacrisis zullen het straks nog moeilijker krijgen, omdat ze geen buffer hebben

De wereldmarkt ziet er nu goed uit, stelt Abbassian. “Maar we zijn nog lang niet uit de problemen. Als landen in grote economische moeilijkheden komen, raakt dat ook de markten voor agrarische grondstoffen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin