Rabo: prijzen graan en soja stijgen verder

25-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Rabobank verwacht dit jaar een opwaartse druk op de graan- en sojaprijzen. De twee belangrijkste oorzaken zijn het weerfenomeen El Niña en de grote vraag vanuit China.

Door El Niña is het slecht weer in Zuid-Amerika, waar veel mais en sojabonen worden geteeld. Overvloedige regen vertraagt de sojaoogst in Brazilië, hetgeen de sojaprijzen wereldwijd omhoog duwen. De prijsstijging wordt ondersteund door de grote vraag naar soja vanuit China. Daar komt bij dat de wereldproductie aan graan en soja tegenvalt. Bovendien zijn de voorraden aan de lage kant. Dit alles zorgt volgens Rabobank voor prijsopdrijvende effecten, waarbij grote prijsschommelingen kunnen optreden. “Het water in de Pacific-oceaan is recent afgekoeld. Dat kan erop duiden dat El Niña langer gaat duren.”

Grote vraag vanuit China

Vooral bij de maisprijs verwachten de Rabo-analisten een opwaarts effect. “Dat komt door de enorme Chinese vraag. Alleen afgelopen maand kocht China al de onvoorstelbare hoeveelheid van 6 miljoen ton Amerikaanse mais. Bovendien wordt in Brazilië veel minder mais geteeld na soja, omdat de oogst van soja sterk is vertraagd door de regen. Bij sojabonen speelt hetzelfde. De grote vraag vanuit China en het slechte weer in Brazilië ondersteunen de prijzen.”

De tarwemarkt wordt vooral bepaald door de grote vraag wereldwijd en door de strenge vorst in de VS. Volgens Rabobank leidt de vorst tot schade en dus kleinere oogsten.

Suiker

Bij suiker verwachten de Rabo-analisten dat de prijs even doorstijgt en later dit jaar stabiliseert. De vraag naar suiker blijft hoog, maar de productie van suiker in Brazilië is op gang gekomen. Dat geeft een stabilisatie van de prijs, omdat Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld is.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.