Rabo: reguleren productie uitdaging pluimveesector

17-02 | |
Foto: Van Assendelft Fotografie
Foto: Van Assendelft Fotografie

De grootste uitdaging voor de Europese pluimveevleessector is het reguleren van de productie. Dat stelde Nan-Dirk Mulder, marktanalist van de Rabobank, afgelopen week tijdens een digitale bijeenkomst van Eurotier.

Mulder constateerde dat het in november en december in Europa wel gelukt is om minder kuikens op te zetten, maar dat zodra de markt maar weer iets aantrekt iedereen weer massaal kuikens opzet.

Mulder vreest dat dit de komende maanden opnieuw in de markt gevoeld gaat worden. Hij sprak over de invloed van pandemie├źn op de pluimveevleesmarkt, en dan met name over de effecten in Europa en de Verenigde Staten.

Pluimveevleesmarkt hard geraakt

De pluimveevleesmarkt is hard geraakt door de combinatie van corona, vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest. Waarschijnlijk harder dan de varkensvlees- en rundvleessector, constateerde Mulder. Van al het wereldwijd geproduceerde pluimveevlees wordt ongeveer een derde afgezet naar de foodservice, vertelde hij. Juist dit afzetkanaal werd hard geraakt als gevolg van de coronamaatregelen, en dat kon maar ten dele goedgemaakt worden met verhoogde afzet naar de retail.

VS reguleert productie wel

Mulder noemde het een groot probleem dat Europa er niet goed in is zijn pluimveevleesproductie te reguleren dan wel te reduceren, anders dan in de Verenigde Staten, waar dit wel gebeurd is. De Verenigde Staten hadden tegelijkertijd wel een ander voordeel: het land profiteerde van een sterke export afgelopen jaar, omdat het toegang had tot de Chinese markt.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.