Doorgaan naar artikel

Rabo: stroomstoringen China verstoren voedselproductie

De recente stroomstoringen in China gooien de voedselproductie in de war.

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: Costfoto premium

Foto: Costfoto

De recente stroomstoringen in China gooien de voedselproductie in de war.

Dat heeft gevolgen voor de hele wereld, stelt Rabobank in een rapport. De Chinese overheid heeft de export van kunstmest al aan banden gelegd, wat tot hogere prijzen op de wereldmarkt kan leiden. Ook zullen Chinese consumenten minder geld uitgeven aan voeding.

Problemen met koeling, transport en verpakken

Volgens de Rabobank viel de stroom meerdere keren uit de laatste weken in 16 van de 27 provincies in China. Diverse voedingsbedrijven hebben de productie verlaagd. Daarnaast ontstaan problemen met koeling, transport en verpakken van producten. Dat bemoeilijkt nog eens een efficiënte voedselproductie. Voerfabrikanten hebben prijsstijgingen aangekondigd. Dat drukt op de marges in de veehouderij. Ook is er minder koelcapaciteit om de producten op te slaan. Dit is ook voelbaar is de Chinese vissector.

Weinig gevolgen voor bulkproducten

Volgens Rabobank heeft de haperende energievoorziening voorlopig weinig gevolgen voor bulkproducten als graan, oliezaden, vlees en groente. Maar op termijn wordt de beschikbaarheid van bulkproducten ook getroffen, analyseert de bank. Een aantal bedrijven die oliezaden verwerken, hebben de productie al stilgelegd. Ook het drogen van mais, dat nu volop wordt geoogst, draait op een lager pitje. Daarnaast verwacht Rabobank dat er minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden geproduceerd als gevolg van de lagere beschikbaarheid van elektriciteit. Daarom zijn exportrestricties ingesteld voor kunstmest.

Stroomproductie onder druk

De stroomproductie staat onder druk omdat China minder steenkool invoert. Daarnaast heeft China de laatste jaren enkele kolenmijnen gesloten. Chinese stroom wordt voor 57% opgewekt met steenkool. Bovendien wordt veel meer elektriciteit gevraagd vanwege de opleving van de economie na de coronacrisis.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin