Doorgaan naar artikel

Rabo: suiker wordt beetje duurder

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
Foto: ANP - Foto: NARONG SANGNAK

Foto: ANP

Rabobank verwacht dit seizoen een groot tekort aan suiker in de wereld. Het prijsopdrijvende effect is echter beperkt.

Het wordt steeds waarschijnlijker dat de suikerprijs verder gaat stijgen. Analisten verhogen in hun marktbeschouwingen voortdurend het verwachte tekort aan suiker in dit seizoen 2019-‘20. Dat leidt tot hogere bietenprijzen voor de akkerbouwers. Maar een sterke stijging van de suikerprijs zit er voorlopig niet in, temperen de analisten al te hoge verwachtingen. Dat komt door de grote suikervoorraad die de wereld heeft opgebouwd.

Minder suiker produceren

De laatste beschouwing van Rabobank over de suikermarkt past in deze trend. Rabo-analisten verwachten dat in seizoen 2019-‘20 de suikerproductie (ongeveer 180 miljoen ton) maar liefst 8,2 miljoen ton lager uitvalt dan het verbruik (ongeveer 188 miljoen ton). Dat tekort is 3 miljoen ton groter dan Rabobank een paar maanden geleden voorspelde. Het is het grootste tekort in vier jaar. Dat komt vooral omdat de EU, Thailand en India minder suiker produceren dan verwacht.

Spotmarkten

De suikerproductie in de EU blijft hangen op 17,8 miljoen ton, schat Rabobank. De akkerbouwers kregen lage bietenprijzen voor oogst 2018. Bovendien waren de hectareopbrengsten slecht door droogte. Daardoor kromp het bietenareaal in de EU dit jaar met 5,5% naar 1,53 miljoen hectare. Rabo-analisten verwachten hogere suikerprijzen in de EU. De Europese Commissie berekende voor oktober een gemiddelde suikerprijs in de EU van € 332 per ton. Maar op de spotmarkten kost suiker al € 460. Dat verschil wordt veroorzaakt doordat suikerproducenten vaak jaarcontracten afsluiten. Een jaar geleden was suiker veel goedkoper. Aangezien de huidige spotprijzen hoger zijn, verwachten Rabo-analisten dat ook de verkoopprijzen zullen stijgen.

De vooruitzichten voor een hogere suikerprijs worden echter wel getemperd door de enorme voorraden in de wereld. Van 2010 tot en met 2014 produceerde de wereld vijf jaar achter elkaar veel meer suiker dan het verbruikte. De voorraden zijn daardoor nog steeds zo groot dat die voorlopig een drukkend effect houden op de suikerprijs.

De enorme voorraden zorgen voor een drukkend effect op de suikerprijs

Dat is te zien aan de noteringen op de termijnmarkt in Londen. Het eerstaflopende contract (maart 2020) noteerde dinsdag $ 355,60 per ton suiker. Dat is slechts $ 1 hoger dan begin dit jaar. De suikercontracten die later aflopen noteren wel hoger, maar het verschil met de prijs voor het maartcontract is klein. Zo wordt voor het oktobercontract 2020, als het nieuwe suikerseizoen 2020-‘21 net is begonnen, slechts $ 12 per ton meer betaald dan voor het maart 2020-contract.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin