Rabo verwacht voorspoed voor graan- en sojatelers

24-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Rabobank verwacht dat telers van graan en sojabonen dit jaar hogere saldo’s halen dan vorig jaar.

Dat komt door hogere prijzen voor graan en oliezaden. Volgens Rabobank bereikten de prijzen van granen en oliezaden in 2020 het hoogste niveau in meerdere jaren. Daardoor zullen de akkerbouwers over de hele wereld dit jaar hogere marges realiseren op deze teelten.

Dit ondanks de economische en sociale gevolgen van de Covid-19-pandemie, stelt Elizabeth Lunik, analist Farm Inputs bij Rabobank. “De vooruitzichten voor 2021 zijn grotendeels afhankelijk van macro-economisch herstel. Want dat bepaalt de vraag naar brandstof, voedsel en eiwitten.”

Vraag naar granen en oliehoudende zaden veerkrachtig

De vraag naar granen en oliehoudende zaden is veerkrachtig gebleken. De prijzen van graan en oliezaden wordt bepaald door de vraag vanuit China. Lunik: “Ook van invloed is de mate waarin het weerfenomeen La Niña effect heeft op de gewassen in Zuid-Amerika. De kleine voorraden in de VS spelen eveneens een rol. We denken dat de tarweprijs dit jaar op niveau blijft, in ieder geval tot de zomer wanneer de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond beschikbaar komt. De prijzen van maïs en sojabonen worden ondersteund door de Chinese vraag naar voer en door de lage voorraden.”

Hogere prijzen soja en mais in de VS drijven saldo’s op

Rabobank verwacht dat in de VS de hogere prijzen voor soja en maïs (+40% op jaarbasis) de saldo’s in 2021 opdrijven. De saldo’s in Brazilië zullen verder stijgen door de aanhoudende devaluatie van de real en de hoge prijzen. In Argentinië verwacht Rabobank de hoogste saldo’s in tien jaar. Ondanks dat La Niña de hectareopbrengsten drukt. In Europa en Australië verbeteren de saldo’s door hogere prijzen en een stijgende productie.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.