Doorgaan naar artikel

Rabo: voedsel beprijzen naar true cost biedt kansen

De echte kosten, ofwel true cost, van voedsel moeten transparanter én betaald worden, zei Berry Marttin van Rabobank op het event F&A Next.

Nieuws
Food
Berry Marttin, Rabobank: "De consument zou ook moeten betalen voor het verbruik van land, (lucht)vervuiling en uitstoot van broeikasgassen.”- Foto: ANP premium

Berry Marttin, Rabobank: "De consument zou ook moeten betalen voor het verbruik van land, (lucht)vervuiling en uitstoot van broeikasgassen.”- Foto: ANP

De echte kosten, ofwel true cost, van voedsel moeten transparanter én betaald worden. Ook doordat er in de toekomst veel meer mensen gevoed moeten worden, met nul uitstoot. Dat vertelt lid van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland, Berry Marttin op het event F&A Next.

In 2050 moeten er 10 miljard mensen gevoed worden, met name in Afrika komt een bevolkingsgroei. Daarvoor moeten meer calorieën geproduceerd worden dan we nu doen, 60 tot 70%.

Betalen voor uitstoot

Waar het probleem volgens Marttin ligt, is dat we met deze gegevens ook moeten voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs: een vermindering van 11 gigaton CO2. Volgens Marttin is het dan ook belangrijk dat consumenten weten wat de uitstoot van hun producten is en daarvoor ook gaan betalen. “We moeten weten wat de echte waarde is van voedsel. Zo moet er een matrix komen voor wat producten verbruiken: water, CO2, voedingswaarde en de combinatie van dit allemaal.”

Marttin: “Dit is een uitdaging, maar er liggen ook kansen. Waar schaarste is, liggen kansen. Wat steeds schaarser wordt is koolstof. We moeten ons beseffen dat dit de uitdaging is waar we voor staan.”

Nutri-Score en Eco-Score

Daarnaast ziet hij kansen in het bieden van de juiste informatie. Ook in het stimuleren van deze beweging ziet Marttin kans voor investeerders en start-ups. “Kijk naar initiatieven die zorgen voor meer transparantie en consumenten helpen betere keuzes te maken, zoals Nutri-Score en Eco-Score. Ik zou niet willen zeggen dat deze twee labels perfect zijn, want wie bepaald wat gezond en duurzaam is, maar ze doen in ieder geval iets.”

Meer betalen voor ongezond voedsel

Marttin pleit ook voor het belasten van voedsel dat leidt tot problemen voor klimaat en gezondheid. “De consument zou ook moeten betalen voor het verbruik van land, (lucht)vervuiling en uitstoot van broeikasgassen. Ook voor voedsel dat een risico geeft op gezondheidscomplicatie zoals diabetes en kanker. Die kosten worden nu niet betaald via het eten, maar komen uiteindelijk wel terecht in de gezondheidszorg. We schuiven de problemen die we nu veroorzaken door naar de volgende generatie.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin