Doorgaan naar artikel

Rabo: vraag naar rundvlees gaat afnemen door inflatie

De afgenomen koopkracht gaat invloed hebben op de aankoop van rundvlees door consumenten, verwacht Rabobank.

Nieuws
Agri
Rabobank verwacht dat consumenten vaker kiezen voor gehakt en fastfood en minder voor de duurdere rundvleesproducten zoals biefstuk. - Foto: Canva premium

Rabobank verwacht dat consumenten vaker kiezen voor gehakt en fastfood en minder voor de duurdere rundvleesproducten zoals biefstuk. - Foto: Canva

Rundvlees blijft duur en de markt krap, maar Rabobank verwacht dat daar verandering in komt door een dalende consumentenvraag vanwege de hoge inflatie.

De prijzen voor rundvlees zijn dit jaar erg hoog door het beperkte aanbod en de grote consumentenvraag naar rundvlees. Die vraag zal afnemen door de verminderde koopkracht van consumenten, schrijft RaboResearch in het kwartaalrapport van de rundvleesmarkt. In het tweede kwartaal waren de prijzen gemiddeld tussen de 5 en 11% hoger dan in 2021.

De beperking van de consumentenbestedingen gaat met name effect hebben voor luxe rundvlees; consumenten kiezen steeds vaker voor goedkopere producten. Angus Gidley-Baird, analist Dierlijke Eiwitten bij Rabobank: “Wij zien een beweging naar goedkopere opties zoals gehakt en fastfoodketens.” In Brazilië en Nieuw Zeeland wordt meer productie verwacht waardoor er ook wat meer aanbod op de markt komt.

Prijzen blijven hoog in EU

De verwachting voor de Europese markt is dat de voer- en productieprijzen gaan dalen en daarmee ook de prijzen voor rundvlees. Toch zullen de prijzen in het derde kwartaal nog ver boven het niveau van vorig jaar blijven.

In Europa blijft de productie achter, dat is al het hele jaar het geval. De verwachting is dat de EU meer gaat importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Die import vanuit het VK steeg in het afgelopen kwartaal al met 86%. De rundvleesexport en -import is weer op het niveau van voor corona en de brexit.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin