Rabo: Zuid-Amerika speelt in op groeiende vraag naar avocado

Avocado's worden ingepakt voor export in  Ario de Rosales, Mexico. - Foto: ANP
Avocado's worden ingepakt voor export in Ario de Rosales, Mexico. - Foto: ANP

De wereldwijde vraag van consumenten naar avocado’s blijft groeien de aankomende jaren. Dat voorspelt de Rabobank in haar nieuwste rapport. Om aan de vraag te blijven voldoen starten of vergroten landen hun productie van de groene vrucht. Met name Zuid-Amerikaanse landen zetten in op dit gewas.

Van origine is Mexico de grootste leverancier van avocado’s. Dat is het al jaren en het land blijft de volumes verder opschroeven. Maar het Noord-Amerikaanse land heeft te maken met steeds meer concurrentie. In Zuid-Amerika wordt steeds vaker geld gezien in de populaire vrucht. Met name Peru schroeft de export op met 36%, gevolgd door Colombia (26%).

Meer avocado uit Chili

Ook Chili exporteert steeds meer: na een slechte oogst vorig seizoen, is de export toegenomen met 70%. Het slechte weer zorgde in dat land voor een 40% kleinere oogst. Voor het aankomende jaar verwachten de analisten niet dat de export van Chili enorm zal toenemen, telers in dat land focussen op kwaliteit en waarde in plaats van volume.

Ook voor 2022 voorziet Rabobank dat de export vanuit Zuid-Amerika gaat toenemen door de groeiende vraag. Verwacht wordt dat Peru 10% meer gaat exporteren dit jaar. Wel moet het land op zoek naar nieuwe afnemers, want van Rusland en Oekraïne, traditioneel grote afnemers, wordt verwacht dat zij fors minder importen.

Ongekend populair in VS

Dat consumenten de avocado massaal omarmd hebben, was al langer bekend. Vooral in de Verenigde Staten is avocado mateloos populair en wordt het volop geïmporteerd. 40% van de wereldwijde export gaat richting Amerika. Het land importeerde in 2021 meer dan 1 miljard ton aan avocado’s.

40% van de Nederlandse huishoudens koopt minimaal één keer per jaar avocado’s

Ook in Nederland wint de vrucht aan bekendheid. Tegen het ANP zegt een van de analisten van Rabobank, Cindy van Rijswick: “40% van de Nederlandse huishoudens koopt minimaal één keer per jaar avocado’s, 60% koopt ze nooit. Hiermee zit Nederland net iets boven het gemiddelde van de Europese avocadoconsumptie, maar concrete cijfers ontbreken, omdat er ook veel avocado’s verhandeld worden.”

Oorlog Oekraïne

In Europa zijn het vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die veel vruchten importeren. Hoewel de vraag tot nu toe altijd nog bleef toenemen, verwachten de Rabo-analisten dat dit vanaf nu zal gaan stabiliseren. In Oost-Europa nam de vraag juist toe vanuit Rusland en Oekraïne, maar dat is nu zeer onvoorspelbaar door het conflict tussen die landen. Toch hoeven grote exporteurs zich geen zorgen te maken over hun afzet: de vraag vanuit Azië blijft voorlopig ook nog groeien.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Meer over


Beheer