Doorgaan naar artikel

Rabobank: betere marges in varkenssector, export matig

De vooruitzichten voor de vleesexport in 2023 zijn matig, schrijft Rabobank.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
In de periode januari tot november 2022 daalde de Europese varkensvleesproductie 5,1% op jaarbasis. Foto: Canva premium

In de periode januari tot november 2022 daalde de Europese varkensvleesproductie 5,1% op jaarbasis. Foto: Canva

Het varkensaanbod blijft krimpen in Europa en de voerkosten neigen te zakken. Dat zijn twee aanknopingspunten voor betere marges in de varkenssector in 2023. Maar van de vleesexport moet de sector het in 2023 niet hebben.

De vooruitzichten voor de vleesexport in 2023 zijn matig, schrijft Rabobank in zijn eerste kwartaalupdate van 2023. Op de belangrijkste exportmarkt, China, staat de binnenlandse varkensprijs flink onder druk. In twee maanden tijd daalde de Chinese varkensprijs 45%, tot € 2,04 per kilo levend gewicht begin dit jaar. Niettemin heerst optimisme dat in het tweede kwartaal de Chinese varkensprijs aantrekt. Het Chinees nieuwjaar is dan achter de rug en de golf aan coronabesmettingen zal dan stabiliseren. In de eerste tien maanden van 2022 daalde de Europese varkensvleesexport met 18% op jaarbasis.

Varkensprijs trekt aan

De varkensprijs trekt vermoedelijk aan in het tweede kwartaal van dit jaar volgens Rabobank. Begin dit jaar was even sprake van seizoensmatige prijsdruk, maar doordat in heel Europa het varkensaanbod krapper wordt, houdt Rabobank rekening met een prijsstijging. De opbrengstprijs van varkenskarkassen in de EU lag begin dit jaar overigens 54% hoger dan begin 2022. Door de hoge productiekosten staan de marges echter nog onder druk.

De biggenprijs trekt sterk aan. Dit komt door een krap aanbod in combinatie met een seizoensgebonden goede vraag naar biggen. Uit de markt blijkt vertrouwen in een verdere verhoging van de varkensvleesprijs, schrijven de analisten.

Europese varkensvleesproductie daalde 5,1%

Tegelijk met de stijgende opbrengstprijzen van varkens dalen sinds eind oktober 2022 de grondstofprijzen. De prijs van mais in de Rotterdamse haven daalde in ruim twee maanden tijd 14%. Voertarwe werd tussen eind oktober en begin dit jaar 11% goedkoper. Rabobank houdt rekening met een verdere daling van de grondstoffenprijzen.

De reeds ingezette krimp van de varkensstapel in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zet dit jaar door. Rabobank schat een productiedaling dit jaar van 3 á 4%. In de periode januari tot november 2022 daalde de Europese varkensvleesproductie 5,1% op jaarbasis. De zelfvoorzieningsgraad van de EU en het VK is gezakt van 125 naar 120%. Dat is dus nog steeds vrij hoog.

Weg naar de toekomst niet eenvoudig

De weg naar de toekomst is niet eenvoudig voor de varkenshouderij, sluit Rabobank af. Desondanks biedt die weg ook kansen. De bank adviseert varkenshouders en hun adviseurs goed na te denken over de toekomstmogelijkheden voor hun bedrijf. Het is belangrijk dat breed aan te vliegen en stil te staan bij diverse zaken, zoals milieu, afzet, stikstof, enzovoort. De opties zijn immers divers: innoveren, specialiseren, extensiveren, omschakelen of verplaatsen of zelfs stoppen. Rabobank schrijf dat het belangrijk is goed voorbereid keuzes te maken.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin