Rabobank: bovengemiddelde toename melkproductie

De gemiddelde EU-melkprijs blijft volgens Rabobank tot einde dit jaar rond € 32,50 per 100 kilo.

Zuivelanalisten van Rabobank verwachten in de belangrijkst zuivelexporterende landen een bovengemiddelde toename van de melkproductie in het derde (1,7%) en vierde (1,4%) kwartaal van 2020. Dit als gevolg van herstel van de melkproductie in de Verenigde Staten (VS), de goede weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland en de gestegen groei van de Europese melkproductie.

In de eerste helft van 2020 is de melkproductie in de belangrijkste zuivelexporterende landen met 1,2% toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019, zo meldt de bank in haar zuivelupdate.

Europese melkprijzen

De Europese melkprijzen bleven de afgelopen maanden gemiddeld boven de € 32 per 100 kilo. De aangekondigde melkprijzen voor september wijzen er volgens de bank, in combinatie met huidige ontwikkelingen in de zuivelmarkt, op dat de gemiddelde EU-melkprijs tot einde dit jaar rond € 32,50 per 100 kilo zal blijven.

In de VS hebben melkveehouders in de afgelopen maanden enorme prijsschommelingen ervaren. In Nieuw-Zeeland is de melkprijsverwachting positief bijgesteld. Hoewel volgens de analisten de terugval van de melkprijs als gevolg van de coronacrisis beperkt is gebleven, laat verder herstel voorlopig nog op zich wachten. De verkopen in de supermarkten liggen op een hoger niveau, maar de foodservice heeft nog steeds uitdaging zolang de beperkende maatregelen van kracht zijn.

Stroeve tweede helft EU-zuivelexport

Rabobank verwacht na een goed eerste halfjaar voor de EU-zuivelexport, een stroeve tweede helft. Oorzaken hiervan zijn een ongunstige wisselkoers, lage olieprijzen en een stijging van de Europese prijzen voor basiszuivelproducten.

De mogelijkheid tot private opslag, een programma van de Europese Commissie, is op 30 juni beëindigd. Europese melkverwerkers en handelaren konden een vergoeding ontvangen voor opslagkosten van zuivelproducten. In totaal is er 47.700 ton kaas, 67.700 ton boter en 20.100 ton mageremelkpoeder aangeboden.

Met opslagperiodes van minimaal 60 dagen voor kaas en 90 dagen voor boter en mageremelkpoeder en een maximum van 180 dagen, zullen de voorraden komende maanden geleidelijk op de markt verschijnen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.